Wbrew pozorom, nie będzie to post o sporcie, a o wyśmienitym, choć mało znanym daniu. Ta potrawa jest jedną z moich ulubionych, oczywiście moja lista takich dań jest bardzo długa, ale żużel zajmuje dość wysokie miejsce. Aby Was dłużej nie trzymać w niepewności przechodzę do sedna…
Składniki(dla 2 osób):
4 sztuki kaszanki we flaku (NIE! bułczanki)
Pół łyżki smalcu lub masła
Opcjonalnie 1 cebula
Sól, pieprz (również opcjonalnie)
Wykonanie:
Kaszankę obieramy z flaka i kroimy na mniejsze części. Następnie podsmażamy ją na smalcu lub maśle do momentu aż stanie się miękka i całkowicie się „rozjedzie” i to tak naprawdę już wszystko, ale dla wybrednych smakoszy można dodać do kaszanki posiekaną podsmażoną cebulę i przyprawić solą i pieprzem.
Żużel najlepiej smakuje w towarzystwie gotowanych ziemniaków i kiszonej kapusty.
Smacznego!
Jak przeczytałam to chciałam napisać "GKS WYBRZEŻE", ale ze nie o tym a kaszankę lubię bardzo to napiszę "KASZANKA GÓRĄ!" :D
OdpowiedzUsuń