Mały, słodki powrót do dzieciństwa. Ryż na mleku z cynamonem, cukrem wanilinowym i wyjątkowo słodkim jabłkiem, pycha! Posmakuje nie tylko tym małym, ale i dużym.
Składniki(dla 2 osób):
1 szklanka ryżu
2 szklanki mleka
Opakowanie cukru wanilinowego
2 jabłka
Pół łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Ryż zalewamy 1 szklanką mleka i gotujemy aż ryż wchłonie płyn. Następnie dolewamy stopniowo kolejną szklankę, najlepiej jest robić to partiami, gdyż wtedy możemy zdecydować czy chcemy danie bardziej rzadkie czy raczej gęste. Do ryżu dosypujemy cukier wanilinowy wymieszany z cynamonem i gotujemy aż ryż będzie miękki (lub jak ktoś lubi półtwardy).
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka wraz z łyżką wody i prażymy, aż jabłka będą miękkie i szkliste, można oprószyć je lekko cukrem.
Gotowy ryż podajemy z jabłkami.
Smacznego!
lubię takie słodkie powroty.
OdpowiedzUsuńu mnie smak nie dzieciństwa ale... wakacji. Też przyjemny ;)
OdpowiedzUsuń