Ten przepis to kolejna próba odtworzenia tego, co jadłam w restauracji. Cieszy mnie fakt, że danie wyszło niemal tak samo, słowo „niemal” ma tutaj pozytywne znaczenie, bo carbonara z restauracji była… przesolona;).
Składniki(dla 3-4 osób):
Makaron spaghetti ok. 400g
4 ząbki czosnku
2 płaty wędzonego łososia
250ml śmietany 30%
Natka pietruszki
1 jajko
Sól, pieprz
Wykonanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Czosnek obieramy i kroimy na cienkie plasterki, podsmażamy na oliwie, ale nie za długo, aby się nie przypaliły. Następnie dodajemy pokrojonego łososia, znów chwilę podsmażamy.
Śmietanę miksujemy z jajkiem i dodajemy do czosnku z łososiem, cały czas mieszamy do momentu aż sos się zetnie.
Na koniec doprawiamy solą (UWAGA! Solimy skromnie, łosoś jest wystarczająco słony sam w sobie) i pieprzem oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Odcedzony makaron łączymy z sosem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że odwiedziłeś mojego bloga, będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz warty uwagi. Pozdrawiam. Anjax