środa, 8 lutego 2012

Serowe grzebyczki

Karnawał wciąż trwa, a w parze z nim oczywiście coś słodkiego, prostego i szybkiego do zrobienia. Serowe grzebyczki z powidłami na pewno zrobią wrażenie na gościach podczas karnawałowej imprezy, bo nie tylko dość efektownie wyglądają, ale też obłędnie smakują.

Składniki(na ok. 20 sztuk):

250g sera twarogowego

250g margaryny

250g mąki pszennej

1 jajko

Powidła

Puder do dekoracji

Wykonanie:

Ser mielimy lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. W misce łączymy mąkę z posiekaną margaryną, serem i jajkiem. Całość ugniatamy i łączymy w ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę (można również chłodzić ciasto całą noc lub w wersji ekspresowej 30minut w zamrażalce).

Schłodzone ciasto wałkujemy na omączonym blacie na grubość ok. 0,5cm. Wykrawamy w miarę równe kwadraty, po środku każdego wzdłuż jego długości rozprowadzamy powidła (nie za dużo, aby nie wypłynęły podczas pieczenia), następnie każdy kwadrat składamy na pół, tak aby powidła znajdowały się w zagięciu. Sklejamy szczelnie i nacinamy sklejone miejsce kilka razy zachowując odstępy.

Tak przygotowane grzebyczki układamy na blaszce (nie ma potrzeby natłuszczania jej) wyginając nieco ciastka aby nacięcia były widoczne.

Pieczemy ok. 15 minut w 230 stopniach C.

Podczas pieczenia bardzo duża ilość tłuszczu z ciastek będzie wypływać!

Gotowe ciastka po upieczeniu układamy na papierowym ręczniku aby wchłonął on tłuszcz. Na koniec grzebyczki warto oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że odwiedziłeś mojego bloga, będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz warty uwagi. Pozdrawiam. Anjax