środa, 8 lutego 2012

Wariacje na temat gulaszu

Ta propozycja jest już trzecią postacią gulaszu jaką przedstawiam na blogu. Szczerze mówiąc powstała ona z niczego, a raczej z tego co udało mi się znaleźć w lodówce i szafce z jedzeniem. Wyszła z tego dość lekka kompozycja dla miłośników białego mięsa i warzyw, oraz dla tych, którzy nie mają zbyt wiele czasu.

Składniki(dla 3-4 osób):

2 filety z kurczaka (można również użyć filetów indyczych)

1 marchewka

1 puszka kukurydzy

1 cebula (w moim przypadku czerwona, ale biała też się nadaje)

200g kaszy typu bulgur (może być również inny rodzaj kaszy)

Oliwa z oliwek

Woda

Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie

Wykonanie:

Filety myjemy i kroimy w mniejsze części, to samo czynimy z cebulą, a marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kukurydzę odcedzamy.

Kaszę, wcześniej moczoną w wodzie, podsmażamy na łyżce oliwy i zalewamy ok. 1 szklanką wody i gotujemy do miękkości, do momentu aż wchłonie wodę.

Filety i cebulę podsmażamy, a kiedy mięso zacznie się ścinać, dodajemy marchew i kukurydzę. Po chwili dodajemy przyprawy. Dusimy całość pod przykryciem, aż mięso i marchew zmiękną.

Gotowy gulasz mieszamy z kaszą, opcjonalnie można całość zagęścić naturalnym jogurtem.

Podajemy koniecznie z zieleniną np. natką pietruszki lub koperkiem

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że odwiedziłeś mojego bloga, będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz warty uwagi. Pozdrawiam. Anjax