Ta propozycja jest już trzecią postacią gulaszu jaką przedstawiam na blogu. Szczerze mówiąc powstała ona z niczego, a raczej z tego co udało mi się znaleźć w lodówce i szafce z jedzeniem. Wyszła z tego dość lekka kompozycja dla miłośników białego mięsa i warzyw, oraz dla tych, którzy nie mają zbyt wiele czasu.
Składniki(dla 3-4 osób):
2 filety z kurczaka (można również użyć filetów indyczych)
1 marchewka
1 puszka kukurydzy
1 cebula (w moim przypadku czerwona, ale biała też się nadaje)
200g kaszy typu bulgur (może być również inny rodzaj kaszy)
Oliwa z oliwek
Woda
Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie
Wykonanie:
Filety myjemy i kroimy w mniejsze części, to samo czynimy z cebulą, a marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kukurydzę odcedzamy.
Kaszę, wcześniej moczoną w wodzie, podsmażamy na łyżce oliwy i zalewamy ok. 1 szklanką wody i gotujemy do miękkości, do momentu aż wchłonie wodę.
Filety i cebulę podsmażamy, a kiedy mięso zacznie się ścinać, dodajemy marchew i kukurydzę. Po chwili dodajemy przyprawy. Dusimy całość pod przykryciem, aż mięso i marchew zmiękną.
Gotowy gulasz mieszamy z kaszą, opcjonalnie można całość zagęścić naturalnym jogurtem.
Podajemy koniecznie z zieleniną np. natką pietruszki lub koperkiem
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że odwiedziłeś mojego bloga, będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz warty uwagi. Pozdrawiam. Anjax