Ten przepis miał się pojawić wczoraj, w święto zakochanych, ale nie było już siły i chęci, aby go zaprezentować. Na szczęście jest to deser, który można zaserwować nie tylko w walentynki, a do tego jest banalnie prosty w przygotowaniu i zajmuje niewiele czasu. Przepis pochodzi z jednej z książek Nigelli Lawson.
Składniki(na ok. 6 pucharków):
150g jasnych pianek marshmallows (u nas nazywają się jo-jo)
50g miękkiego masła
250g gorzkiej czekolady
4 łyżki wody
285ml śmietany kremówki 30%
Opcjonalnie aromat waniliowy
Wykonanie:
Pianki, masło, wodę i połamaną czekoladę rozpuszczamy w garnku, na małym ogniu, najlepiej cały czas mieszając.
Gdy masa się rozpuści, odstawiamy ją do ostygnięcia, jest to warunek konieczny! Masa musi być ostudzona!
Gdy masa wystygnie, ubijamy na sztywno śmietanę z aromatem(lub bez jeśli ktoś nie lubi). Do śmietany dodajemy ostudzoną masę i delikatnie całość mieszamy.
Następnie porcjujemy i schładzamy w lodówce.
Polecam podawać z owocami, najlepiej lekko kwaśnymi np. malinami, gdyż mus jest dość słodki.
Smacznego!
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńMus czekoladowy to mój przysmak, nie przyrządzam jednak go zbyt często i zawsze wtedy korzystam z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-mus-czekoladowy/ Ten mus ma idealną konsystencję, jest aksamitny i bardzo czekoladowy. Serdecznie polecam!
OdpowiedzUsuń