czwartek, 10 marca 2011

Subtelny gulasz według Anjax

Prawdziwy węgierski gulasz jest gęsty, ostry i pachnący papryką, ja dziś zrobiłam subtelniejszą wersję gulaszu i mimo iż danie to nie było ostre, smakowało każdemu, a dodatek w postaci kaszy nasycił wszystkich. Zapraszam więc na gulasz.

Składniki(na 5-6osób):

Spory kawałek łopatki wieprzowej ok. 2 kg

2 marchewki

Por lub duża cebula

Mąka pszenna (do posypania mięsa i do zagęszczenia sosu)

Przyprawy: sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie

Śmietana kremówka

Ok. 500ml wody

Wykonanie:

Wykonanie gulaszu tak na prawdę nie jest trudne, najwięcej czasu zajmuje duszenie się mięsa, samo przygotowanie wszystkich składników zajmuje mniej niż 15 minut.

Mięso myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, najlepiej w kostkę. Warzywa obieramy i myjemy. Marchewkę kroimy w talarki, por lub cebulę w krążki lub piórka.

Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, oprószamy mąką i podsmażamy na oleju. Mięso powinno się lekko ściąć. Następnie dorzucamy pokrojone warzywa, kilka liści laurowych i kilka kulek ziela angielskiego. Całość zalewamy wodą i dusimy mniej więcej 1,5godziny do 2. W zależności od wielkości mięsa duszenie może się wydłużyć. Generalnie dusimy do miękkości zarówno mięsa jak i warzyw.

Gdy mięso i warzywa są już miękkie, należy zagęścić sos. Śmietanę kremówkę mieszamy dokładnie z łyżką mąki, a następnie wlewamy tę mieszaninę do sosu, energicznie mieszając całość. Chwilę jeszcze gotujemy, aż sos zgęstnieje.

Podajemy z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że odwiedziłeś mojego bloga, będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz warty uwagi. Pozdrawiam. Anjax