Makaron soba to jeden z tradycyjnych makaronów jadanych przez Japończyków, jest zdrowszy od zwykłego makaronu dlatego, że wytwarzany jest z mąki gryczanej. Makaron ten świetnie nadaje się do dań mięsnych i właśnie dlatego dziś takie danie przedstawię. Jest to nieco zmodyfikowana wersja przepisu jaki znalazłam w książce kulinarnej, której głównym tematem jest właśnie kuchnia Japonii, która moim zdaniem jest najsmaczniejsza i która jest moim zdecydowanym faworytem.
Składniki (na bardzo duży garnek):
2 opakowania makaronu soba (jedno opakowanie waży 300g, jest zatem o 200g lżejsze od makaronu sprzedawanego z Polsce)
1kg szynki wieprzowej bez kości ( w oryginale wołowina, która również będzie pasowała do tego dania)
3 średnie marchewki
2 brokuły
Spora garść suszonych grzybów np. borowików
Składniki na marynatę:
Oliwa z oliwek
Sos sojowy
Ocet ryżowy
Curry
Pieprz
Ostra papryka
Bazylia
Cukier
Wykonanie:
Mięso myjemy i kroimy w bardzo cienkie płaty, zalewamy marynatą. Marynatę robimy ze składników podanych wyżej, wystarczy je wszystkie dokładnie połączyć dobierając proporcje według własnego uznania.
Zamarynowane mięso wstawiamy do lodówki.
W tym czasie myjemy i obieramy marchewki oraz kroimy brokuł na mniejsze części, a grzyby zalewamy wodą. Brokuł gotujemy na parze do miękkości. Marchewkę ścieramy na tarce na grubych oczkach, a grzyby kroimy na mniejsze części.
Mięso podsmażamy na patelni następnie dodajmy marchewkę z grzybami zalewamy szklanką wody i dusimy 0,5 godziny.
Makaron gotujemy i odcedzamy.
Na koniec makaron łączymy z mięsem i mieszamy, a następnie dodajemy brokuł i znów delikatnie mieszamy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że odwiedziłeś mojego bloga, będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz warty uwagi. Pozdrawiam. Anjax