Lasagne to pozornie proste danie, jednak najwięcej zabawy jest z makaronem. Są dwie możliwości, można użyć surowego makaronu (mam tutaj na myśli makaron kupny, suszony, twardy) lub można ten makaron lekko podgotować. Wersja druga jest dla zaawansowanych, tylko i wyłącznie dlatego, że gotowanie takich płatów makaronowych bywa bardzo uciążliwe. Należy gotować je w dużym garnku, a także trzeba uważać aby makaron się ze sobą nie skleił. Dlatego jeśli zaczynasz przygodę z lasagne to lepiej przygotować ją z surowego makaronu.
Składniki (na 4 duże porcje):
2 opakowania makaronu na lasagne
800g mięsa mielonego
Puszka pokrojonych pomidorów
Słoiczek koncentratu pomidorowego
200g sera żółtego (bardzo dobrze pasowałby parmezan, ja jednak użyłam goudy)
Sól, pieprz, bazylia
Wykonanie:
Przedstawię metodę dla początkujących, nie tylko dlatego, że jest prostsza, ale i dlatego, że zajmuje mniej czasu.
Mięso mielone podsmażamy na odrobinie oliwy, gdy zacznie dochodzić doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Następnie dorzucamy pomidory z puszki i koncentrat. Dusimy tak jeszcze chwilę.
Na blachę wykładamy płat makaronu, smarujemy go sosem mięsnym dość obficie, na to nakładamy kolejny płat i tak dalej i dalej, w zależności od tego jak wysoką lasagne chcemy mieć tyle płatów należy położyć.
Na górę lasagne również układamy sos mięsny oraz posypujemy startym serem.
Wstawiamy do nagrzanego pieca do 150 stopnie C i pieczemy 30-40 minut
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że odwiedziłeś mojego bloga, będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz warty uwagi. Pozdrawiam. Anjax