Od dawna miałam ochotę na ciasteczka owsiane, szukałam i szukałam odpowiedniego przepisu, aż natrafiłam na jeden konkretny, który mi się spodobał i postanowiłam je zrobić. Ciasteczka są pyszne, przepis nieco zmodyfikowałam dzięki czemu owsiaki stały się cudownie pachnące i nieco bardziej przypominają lekko uniesione amerykańskie cookies niż nasze płaskie ciasteczka owsiane, przez co moje owsiaki są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.
Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej
2 szklanki płatków owsianych (można zmieszać różne rodzaje płatków, ja użyłam otrębowych, jęczmiennych i górskich)
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
Otarta skórka z całej cytryny
1 szklanka brązowego cukru (ja użyłam ciemnego muscavado, ale można oczywiście użyć też białego)
¾ szklanki miękkiego masła ( będzie to ok. pół kostki, margaryna również się nada)
1 duże jajko
0,5 szklanki miodu (może być też sztuczny)
1 jabłko (opcjonalnie, ja użyłam czego innego, ale o tym niżej;))
Bakalie ( wybór należy do Was, ja użyłam żurawiny i orzechów laskowych)
Wykonanie:
Mąkę, płatki, sól, sodę, cynamon i skórkę z cytryny mieszamy razem w dużej misce.
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie ostudzone masło łączymy z cukrem, miodem, jajkiem i sokiem z cytryny ( sok z cytryny jest alternatywą dla jabłek) i dokładnie mieszamy.
Łączymy mokre składniki z suchymi i na koniec dodajemy bakalie. Ciasto będzie bardzo gęste, jeśli jest zbyt suche można dodać odrobinę wody.
Z ciasta formujemy kulki wielkości sporego orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając oczywiście o odstępach, gdyż ciastka nieco rosną.
Pieczemy w temp. 150 stopni C ok. 20-25 minut, z termo obiegiem mniej, ok. 15-20minut.
Smacznego!
Zdecydowanie za słodkie! :( w ogóle mogłam pominąć cukier przy takiej ilości miodu.. Taką miałam ochotę na ciasteczka, a tych chyba nikt nie zje.
OdpowiedzUsuń