Szczerze mówiąc nie lubię walentynek, ale bardzo lubię dni, które są mniejszym lub większym świętem i okazją do zrobienia czegoś smacznego. Dlatego właśnie dziś nadarzyła się okazja aby wypróbować nowo zakupioną formę do muffinek. Co z tego wyszło, możecie zobaczyć sami. Mnie smakowało, innym domownikom też;)
Składniki na muffiny:
2 szklanki mąki pszennej
¾ szklanki cukru (ja użyłam ciemnego cukru muscavado)
1 szklanka mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
100g roztopionego masła
1 spora łyżka kakao
Składniki na krem:
120ml śmietany kremówki
120g serka mascarpone (może być też inny kremowy serek niesłodzony)
1 łyżka pudru
Opcjonalnie czerwony barwnik spożywczy
Pozostałe składniki:
Czekoladowe serduszka do dekoracji
Kolorowa posypka
Wykonanie:
Wszystkie suche składniki na muffiny(oprócz kakao!) wsypujemy do miski i mieszamy, następnie dodajemy składniki mokre w tym ostudzone roztopione masło i ponownie mieszamy. Ciasto na muffiny nie musi być gładkie, mogą w nim być grudki więc nie trzeba używać miksera, z resztą masa jest łatwa do wymieszania ręcznie. Następnie ciasto dzielimy na dwie części i do jednej wsypujemy kakao i mieszamy.
Do formy muffinkowej wkładamy papilotki i wypełniamy je ciastem do 2/3 wysokości, na przemian dając ciasto białe i ciasto czarne.
Pieczemy 20minut w 200stopniach C.
Gdy muffiny będą już gotowe, wykładamy je z formy i pozwalamy ostygnąć, jednak nie zdejmujemy z nich papierowych foremek. W tym czasie przygotowujemy krem.
Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając puder. Następnie dodajmy serek mascarpone i ponownie miksujemy, można wtedy dodać barwnik, ja dodałam odrobinę czerwonego i krem lekko się zaróżowił. Krem przekładamy do szprycy lub rękawa kuchennego i ozdabiamy każdego muffina. Na koniec ozdabiamy czekoladowym serduszkiem i kolorową posypką.
Smacznego!
http://www.youtube.com/watch?v=xPsnLUaXyxE
OdpowiedzUsuń