Dziś zaprezentuję dwa przepisy z mojego szkolnego segregatora z recepturami na pyszne dania. Są to propozycje na przystawki lub też zakąski, na ciepło i na zimno. Ja przygotowałam je na kolację i skutecznie nasyciły nasze brzuchy;) Jako ciepłe danie kulki z mięsa mielonego z pieczarkami, a zimne papryki nadziewane wytrawnym serkiem.
Składniki na kulki (ok. 10 sztuk):
250g mięsa mielonego
Słoik pieczarek marynowanych, potrzebne będzie 10-15sztuk grzybów
1 jajko
Bułka tarta
Mąka pszenna
Sól, pieprz i mnóstwo świeżego koperku
Wykonanie:
Pieczarki odcedzamy z zalewy i lekko podsuszamy na bibule. Mięso mielone przygotowujemy tak jak na zwyczajne kotlety mielone, pomijając dodawanie cebuli. Tak więc dodajemy jajko, trochę bułki tartej, sól, pieprz a na koniec posiekany koperek.
Każdą pieczarkę obtaczamy w mięsie tworząc kulkę, a następnie oprószamy mąką i smażymy na dość głębokim oleju, aż do momentu zarumienienia.
Podajemy na ciepło lub na zimno z wykałaczką i plasterkiem ogórka lub rzodkiewki.
Składniki na nadziewane papryki (dla 2 osób):
2 papryki
2 kostki twarogu (najlepiej tłustego lub śmietankowego)
Odrobina maślanki lub mleka
Paczka wędzonego łososia (moja paczka miała 100g)
1 mały por
Sól i pieprz
Koperek do ozdoby
Wykonanie:
Papryki myjemy i odkrawamy górę, wyjmujemy gniazda nasienne. Twaróg rozrabiamy z mlekiem lub maślanką, do serka dodajemy pokrojonego w kostkę łososia oraz pora. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy serek nakładamy do papryki, z góry posypujemy koperkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że odwiedziłeś mojego bloga, będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz warty uwagi. Pozdrawiam. Anjax