Jest tylko kilka gatunków ryb, które jem, choć wiem, że mięso tych zwierząt pozytywnie wpływa na nasze zdrowie, jednak są ryby, które mi nie smakują. Są też takie, które bardzo chętnie, acz rzadko jem. Jedną z tych ryb jest pstrąg. Ryba o niezwykle delikatnym mięsie, niezbyt oścista, a w smaku jest naprawdę przepyszna.
Świeże ryby mogę dostać jedynie w czwartki, stąd też dzisiejsza propozycja obiadowa. Jest nią pstrąg z masłem czosnkowo-pietruszkowym.
Składniki (na 5 sztuk ryb):
5 świeżych, całych pstrągów
1 kostka masła (prawdziwego, nie jakiegoś miksa, prawdziwe masło ma minimum 82% tłuszczu)
2 pęczki świeżej pietruszki
1 pęczek świeżego koperku
3 ząbki czosnku
Opcjonalnie przyprawa do ryb
Wykonanie:
Jeśli kupiliście rybę w całości, niewypatroszoną, należy ją wypatroszyć. Ja kupuję już bez wnętrzności, następnie dokładnie myję ryby i oprószam przyprawą. Użyłam gotowej przyprawy do ryb, jednak niekonieczne jest doprawianie z wierzchu.
Do przygotowania farszu przydaje się masło na pół miękkie, takie aby łatwo można było je rozgnieść widelcem, lecz na tyle twarde aby nie rozjeżdżało się w dłoniach.
Masło łączymy z pietruszką pokrojoną w dość spore kawałki, posiekanym koperkiem i rozgniecionymi ząbkami czosnku. Następnie dokładnie mieszamy.
Taki farsz umieszczamy w brzuchu ryby, przyciskamy rybę mocno lecz ostrożnie, aby farsz nie wyleciał.
Gotowe ryby zawijamy w folię aluminiową w tak zwanego cukierka, należy je obwinąć ciasno aby masło nie wypłynęło. Następnie układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika ustawionego na 180 stopni C, na 30-40minut.
Taka ryba idealnie nadaje się do obiadu, a jako dodatki do niej można podać gotowane ziemniaki i kiszoną kapustę.
Pstrągi w foliach można również piec na grillu wtedy skórka jest chrupiąca i lepiej smakuje kiedy ryba jest przyprawiona również z wierzchu. Jeśli macie piekarnik z funkcją grilla można tę funkcję włączyć na 5-10minut pod koniec pieczenia, aby uzyskać chrupiącą skórkę.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że odwiedziłeś mojego bloga, będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz warty uwagi. Pozdrawiam. Anjax