wtorek, 15 lutego 2011

Makaronowe muszle

To danie mogłabym nazwać kulinarnym sprintem, bo miałam niewiele czasu aby je wykonać, na szczęście miałam też dodatkową parę rąk do pomocy;). Pozornie wygląda na skomplikowane, ale jest naprawdę proste i da się je zrobić w przeciągu pół godziny. W dodatku jest nieprzeciętne i na pewno zachwyci lub zaciekawi niejednego głodnego;).

Składniki (dla 4-5osób):

1 opakowanie dużych makaronowych muszli

500g mięsa mielonego

1 słoiczek koncentratu pomidorowego (może być też przecier, ale bardzo gęsty)

Parmezan

Sól, pieprz, majeranek

Wykonanie:

Makaron gotujemy na półtwardo, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Mięso mielone smażymy na odrobinie oliwy, jeśli wydaje się zbyt suche można dodać odrobinę wody, przyprawiamy pieprzem, solą i majerankiem, na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy jeszcze chwilę.

Każdą muszlę nadziewamy mięsem i układamy w naczyniu żaroodpornym, kiedy muszle zakryją dno posypujemy je startym parmezanem, następnie układamy kolejną warstwę muszli i znów posypujemy serem i powtarzamy takie układanie do ostatniej muszli.

Całość przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C pieca, pieczemy 20-30minut.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Jako nałogowiec w zjadaniu makaronu pod każdą postacią - piszę się na Twoje cudeńko. ...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że odwiedziłeś mojego bloga, będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz warty uwagi. Pozdrawiam. Anjax