To danie mogłabym nazwać kulinarnym sprintem, bo miałam niewiele czasu aby je wykonać, na szczęście miałam też dodatkową parę rąk do pomocy;). Pozornie wygląda na skomplikowane, ale jest naprawdę proste i da się je zrobić w przeciągu pół godziny. W dodatku jest nieprzeciętne i na pewno zachwyci lub zaciekawi niejednego głodnego;).
Składniki (dla 4-5osób):
1 opakowanie dużych makaronowych muszli
500g mięsa mielonego
1 słoiczek koncentratu pomidorowego (może być też przecier, ale bardzo gęsty)
Parmezan
Sól, pieprz, majeranek
Wykonanie:
Makaron gotujemy na półtwardo, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Mięso mielone smażymy na odrobinie oliwy, jeśli wydaje się zbyt suche można dodać odrobinę wody, przyprawiamy pieprzem, solą i majerankiem, na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy jeszcze chwilę.
Każdą muszlę nadziewamy mięsem i układamy w naczyniu żaroodpornym, kiedy muszle zakryją dno posypujemy je startym parmezanem, następnie układamy kolejną warstwę muszli i znów posypujemy serem i powtarzamy takie układanie do ostatniej muszli.
Całość przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C pieca, pieczemy 20-30minut.
Smacznego!
Jako nałogowiec w zjadaniu makaronu pod każdą postacią - piszę się na Twoje cudeńko. ...
OdpowiedzUsuń