OK przyznaję, że to tak naprawdę miały być okrąglutkie, pękate bułeczki, ale działanie grawitacji sprawiło, że owe bułeczki zamieniły się w płaskie drożdżówki. Jednak to wcale nie oznacza, że straciły na jakości i smaku. W dodatku zjedzenie takiej świeżej i idealnie słodkiej drożdżówki było jedynym pocieszeniem tego parszywego dnia…
Zapraszam więc na drożdżówki z okruchlami( tak, tak z okruchlami, bo tak się mówi u mnie w domu na kruszonkę).
Składniki:
600g mąki pszennej
250ml mleka
20g świeżych drożdży (to będzie 10g suchych)
60g cukru
50g masła
2 jajka
1 żółtko (białko do glazurowania drożdżówek)
Sól
Składniki na okruchle:
50g masła
50g cukru (ja użyłam brązowego)
60g mąki
Wykonanie:
Na wstępie muszę zaznaczyć, że ciasto drożdżowe sporządzone na mleku rośnie nieco wolniej od tego z wodą czy sokiem, nie należy się zrażać jeśli ciasto wydaje się małe lub wolno rosnące, ono rośnie ale w innym tempie.
Tak jak poprzednio rozpoczynamy od zaczynu, a więc do miski wsypujemy mąkę, formujemy z niej wulkan, w środek wulkanu wlewamy ogrzane mleko (nie gorące!), następnie do mleka wrzucamy rozdrobnione drożdże, odrobinę cukru i soli, mieszamy delikatnie i pozostawiamy na chwilę aby zaczęło pracować. Następnie mieszamy całość dodając pozostałe składniki. Na koniec polewamy roztopionym masłem i mieszamy. Gotowe ciasto wstawiamy do ciepłego miejsca i zapewniamy mu minimum 1godzinę na wzrost.
Po tym czasie natłuszczamy płaską blachę i układamy kulki z ciasta, pamiętając o odstępach, ciasto się rozjedzie i jeszcze urośnie więc trzeba to wziąć pod uwagę. Tak uformowane ciasto odstawiamy znów do rośnięcia na 0,5godziny.
Przed włożeniem do pieca glazurujemy drożdżówki białkiem i posypujemy okruchlami, okruchle należy sporządzić w czasie kiedy ciasto rośnie, robi się je banalnie, bo miesza się wszystkie składniki i gotowe.
Drożdżówki pieczemy w 175 stopniach C ok. 25-30minut.
Smacznego!
PS. Przepis pochodzi STĄD , zapomniałam dodać przy poprzednich postach, że recepturę na chleb pomidorowy również zaczerpnęłam z tej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że odwiedziłeś mojego bloga, będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz warty uwagi. Pozdrawiam. Anjax