wtorek, 18 stycznia 2011

Sałata, sałacie, sałatce

Dziś przedstawię Wam jedną z moich najukochańszych sałatek. Ma ona sporo zalet. Przede wszystkim jest pyszna w smaku, połączenie warzyw, mięsa i sosu komponuje się wręcz w idealne danie. Sałatka jest świetnym daniem niemal dla każdego, bo można ją jeść nawet będąc na diecie(może być formą dania na obiad), na pewno przypadnie do gustu także dzieciom. Gdyby nie dodawać mięsa byłaby również niezwykle smaczna, no i zostałaby by uznana przez ludzi gustujących w wegetariańskich i wegańskich potrawach. To taka sałatka dobra dla każdego i na każde okazje:) i choć nie jest jakoś szczególnie oryginalna to z pewnością szybko zniknie podczas domowych imprez. Panie i Panowie, oto sałatka z kurczakiem, która w mojej ulubionej knajpie nazywa się Sałatka di Polo.

Składniki(porcja na duuuużą miskę, dla całej rodziny):

3 filety z kurczaka

1 główka sałaty lodowej

1 żółta papryka

3 pomidory

1 ogórek długi

2 czerwone cebule

Przyprawy do mięsa:

papryka słodka, curry, sól, pieprz, oregano

Składniki na sos:

Oliwa z oliwek, ocet, woda, pieprz, oregano

Wykonanie:

Mięso myjemy, odkrawamy błonki i kroimy w kostkę, następnie oprószamy przyprawami: łyżeczką słodkiej papryki, pół łyżeczki curry, szczyptą soli i pieprzu oraz łyżeczką oregano. Tak przygotowane mięso smażymy ok. 7 minut do miękkości. Pozostawiamy do wystygnięcia.

Wszystkie warzywa myjemy. Sałata lodowa ma to do siebie, że bardzo łatwo ją połamać, wystarczy kilka sprawnych ruchów rękoma, nie potrzebne są żadne noże. Łamiemy sałatę i wrzucamy do miski (najlepiej już do tej w której podamy sałatkę), następnie kroimy ogórka, ja pokroiłam w półkręgi, nie obierając go (oczywiście można obrać jeśli ktoś woli). Pomidory i paprykę kroimy w kostkę, a cebulę w piórka. Wszystko mieszamy razem.

Teraz pora na sos (można użyć gotowego z paczki, ale ten, który proponuję jest banalnie prosty więc nie ma sensu truć się chemią). Ja niestety sos zrobiłam „na oko”, więc podam przybliżone proporcje. Mieszamy ze sobą 6 łyżek oliwy z 6 łyżkami wody, dodajemy 2 łyżki octu, odrobinę pieprzu i oregano. Wszystko dokładnie mieszamy i polewamy sałatkę (same warzywa, bez mięsa). Następnie dodajemy mięso i ponownie mieszamy sałatkę. Jest gotowa od razu do podania.

Smacznego!

1 komentarz:

Dziękuję, że odwiedziłeś mojego bloga, będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz warty uwagi. Pozdrawiam. Anjax