Ochota na wołowinę zdarza się u mnie rzadko, ale kiedy już się zdarzy, to nic mnie nie powstrzyma. Dlatego dziś powstał gulasz, choć może bardziej przypominał zupę gulaszową. Podałam go z kaszą typu bulgur, to turecka odmiana kaszy z ziaren pszenicy durum, smaczna i zdrowa, nadająca się nawet dla tych na diecie.
Składniki(dla 2-3 osób):
1kg mięsa wołowego (ja użyłam rostbef)
1 marchewka
1 czerwona papryka
2 cebule
Mąka pszenna
Sól, pieprz, kmin rzymski, kolendra, papryka słodka i ostra, gorczyca, ziele angielskie i liść laurowy
Ok. pół litra wody lub wywaru warzywnego
200g kaszy bulgur
Wykonanie:
Cebulę i paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie w dość sporym naczyniu. Mięso myjemy, kroimy w mniejsze części, obsypujemy solą i pieprzem i oprószamy mąką. Dodajemy je do warzyw i obsmażamy. Marchew obieramy i kroimy w talarki, dodajemy ją do mięsa. Całość doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy wodą.
Kmin rzymski, kolendrę i gorczycę miażdżymy w moździerzu. Dodajemy do mięsa razem z łyżeczką słodkiej papryki i pół łyżeczki ostrej. Dorzucamy kilka liści laurowych i ziela angielskiego. Całość dusimy na małym ogniu przez ok. 1,5-2 godzin aż mięso będzie miękkie.
Pod koniec duszenia się mięsa przygotowujemy kaszę, ale można też mięso przygotować dzień wcześniej.
Kaszę płuczemy i zalewamy zimną wodą i moczymy przez 30minut.
Następnie odcedzamy, i podsmażamy na oliwie, solimy i zalewamy 2 szklankami wody. Gotujemy na małym ogniu, nie przykrywając pokrywką!
Kasza będzie gotowa gdy wchłonie całą wodę.
Gulasz podajemy z kaszą.
Smacznego!
mniaaaam :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobry !
OdpowiedzUsuń