Danie jednocześnie delikatne, słodkawe i aromatyczne. Nie wymaga długiego przygotowania i nadaje się zarówno na obiad jak i kolację. Gdyby nie dodatek śmietany w sosie, byłoby to idealne danie dla odchudzających się;). Zapraszam do dalszej lektury.
Składniki (dla 2 osób):
2 pojedyncze filety z kurczaka
2-3 małe cebule, najlepiej te malutkie ze szczypiorkiem tzw. wiosenne
Pół szklanki białego wina typu wermut
Estragon suszony (może być też świeży)
Sól, pieprz
Opcjonalnie śmietana i mąka do zagęszczenia sosu
Wykonanie:
Na 2 godziny przed smażeniem (lub na całą noc) marynujemy filety. Najpierw dokładnie myjemy i odkrawamy niepotrzebne błonki, ponieważ filet będzie smażony w całości. Następnie lekko skrapiamy oliwą i posypujemy pieprzem i estragonem.
Na patelni smażymy cebulę pokrojoną w krążki, solimy i pieprzymy. Gdy lekko się zeszkli dodajemy filety. Smażymy na średnim ogniu z obydwu stron na złoty kolor. Gdy filety będą już delikatnie obsmażone całość doprawiamy jeszcze estragonem i pieprzem, zalewamy winem i dusimy do miękkości mięsa.
Gdy mięso będzie gotowe przekładamy je na talerz, a powstały sos zagęszczamy śmietaną z mąką. Mięso polewamy sosem.
Można podawać z fasolką szparagową lub innymi warzywnymi dodatkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że odwiedziłeś mojego bloga, będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz warty uwagi. Pozdrawiam. Anjax