poniedziałek, 16 maja 2011

Szybkie risotto drobiowo-warzywne

Jeśli na przygotowanie obiadu masz zaledwie 40-30 minut, zrobienie dania które zaprezentuje, mieści się w tym przedziale czasowym. Jest to szybkie, sycące i smaczne danie dla każdego, no może poza wegetarianami, ale i dla nich to danie będzie idealne jeśli nie dodamy mięsa.

Składniki (dla 4 osób):

3 spore filety z kurczaka

Paczka mrożonych brokuł

Puszka kukurydzy

Puszka czerwonej fasoli

400g ryżu do risotto (ja użyłam arborio)

Gęsta śmietana 18%

Słodka papryka, curry, sól, pieprz, oliwa z oliwek

Wykonanie:

Najpierw przygotowujemy ryż. Zwykle na opakowaniu jest instrukcja jak go gotować, nie jest to trudne. Jednak należy pamiętać aby do gotowania ryżu użyć garnka z grubym dnem lub teflonowego, gdyż ryżu się nie miesza i może przywrzeć do naczynia.

Ryż najpierw wsypujemy do garnka polanego oliwą, chwilę smażymy, następnie zmniejszamy płomień na najmniejszy, ryż zalewamy bulionem warzywnym (ok. dwiema szklankami) przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy 15minut, nie mieszając i nie podnosząc wcześniej pokrywki.

Gotowego ryżu nie trzeba odcedzać, gdyż wchłonie cały płyn i będzie kleisty, czyli idealny do risotto.

W czasie kiedy gotuje się ryż, przygotowujemy szybko mięso. Myjemy, kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem i obficie papryką i curry.

Mięso wędruje na patelnie. Do podsmażonego mięsa dorzucamy brokuły, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy do momentu aż brokuły zmiękną. Następnie dorzucamy odcedzoną kukurydzę i fasolkę, znów chwilę dusimy. Następnie do całości dorzucamy ryż, mieszamy, ewentualnie jeszcze doprawiamy i dodajemy 2-3 łyżki gęstej śmietany. Całość mieszamy ponownie i podajemy.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że odwiedziłeś mojego bloga, będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz warty uwagi. Pozdrawiam. Anjax