Jeśli na przygotowanie obiadu masz zaledwie 40-30 minut, zrobienie dania które zaprezentuje, mieści się w tym przedziale czasowym. Jest to szybkie, sycące i smaczne danie dla każdego, no może poza wegetarianami, ale i dla nich to danie będzie idealne jeśli nie dodamy mięsa.
Składniki (dla 4 osób):
3 spore filety z kurczaka
Paczka mrożonych brokuł
Puszka kukurydzy
Puszka czerwonej fasoli
400g ryżu do risotto (ja użyłam arborio)
Gęsta śmietana 18%
Słodka papryka, curry, sól, pieprz, oliwa z oliwek
Wykonanie:
Najpierw przygotowujemy ryż. Zwykle na opakowaniu jest instrukcja jak go gotować, nie jest to trudne. Jednak należy pamiętać aby do gotowania ryżu użyć garnka z grubym dnem lub teflonowego, gdyż ryżu się nie miesza i może przywrzeć do naczynia.
Ryż najpierw wsypujemy do garnka polanego oliwą, chwilę smażymy, następnie zmniejszamy płomień na najmniejszy, ryż zalewamy bulionem warzywnym (ok. dwiema szklankami) przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy 15minut, nie mieszając i nie podnosząc wcześniej pokrywki.
Gotowego ryżu nie trzeba odcedzać, gdyż wchłonie cały płyn i będzie kleisty, czyli idealny do risotto.
W czasie kiedy gotuje się ryż, przygotowujemy szybko mięso. Myjemy, kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem i obficie papryką i curry.
Mięso wędruje na patelnie. Do podsmażonego mięsa dorzucamy brokuły, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy do momentu aż brokuły zmiękną. Następnie dorzucamy odcedzoną kukurydzę i fasolkę, znów chwilę dusimy. Następnie do całości dorzucamy ryż, mieszamy, ewentualnie jeszcze doprawiamy i dodajemy 2-3 łyżki gęstej śmietany. Całość mieszamy ponownie i podajemy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że odwiedziłeś mojego bloga, będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz warty uwagi. Pozdrawiam. Anjax