Przepis na te wspaniałe drożdżówki znalazłam znów u Liski i cieszę się, że je zrobiłam, bo wyszły wyśmienite. Przyznam, że spodobało mi się robienie drożdżówek, nie mam ich zbyt wiele w swym repertuarze, jednak na pewno ich liczba wzrośnie, bo nie tylko lubię je robić, ale smakują mi bardziej niż tradycyjne ciasto drożdżowe.
Składniki (na ciasto):
250ml mleka
120g masła
1/3 szklanki cukru
20g świeżych drożdży
600g mąki pszennej
2 duże jajka
Składniki (na nadzienie):
230g serka twarogowego (takiego z wiaderka)
¼ szklanki cukru
Pół łyżeczki olejku waniliowego
1 duże żółtko
1 łyżka + 2 łyżeczki maku
Konfitura z wiśni
Wykonanie:
Zaczynamy od ciasta. Ja w przeciwieństwie do Liski ciasto wyrobiłam tak jak na placek drożdżowy, czyli mąkę wsypałam do dużej miski, zrobiłam wgłębienie do którego wlałam podgrzane (nie mocno) mleko. Do mleka pokruszyłam drożdże, wsypałam cukier. Gdy drożdże zaczęły pracować wymieszałam całość, dodałam jajka i na koniec roztopiony tłuszcz.
Gotowe ciasto odstawiłam do wyrastania na 1 godzinę.
W tym czasie przygotowuję masę serową, wszystkie składniki mieszam i gotowe.
Po tym czasie, ciasto wyrobiłam i rozwałkowałam na spory prostokąt. Następnie podzieliłam prostokąt na mniejsze kwadraty (zależy jak wielkie chce się drożdżówki). Rogi każdego kwadratu nacięłam. Na środek kwadratu nałożyłam masę serową i łyżkę konfitury, a następnie łapiąc za nacięte rogi łączyłam je nad kleksem serowym, dość ściśle i mocno, aby się nie rozpadły.
Gotowe bułki układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, bułki przed włożeniem do pieca nasmarowałam żółtkiem roztrzepanym ze śmietaną, piekłam ok. 18-20minut w 180 stopniach C.
Można po upieczeniu polukrować.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że odwiedziłeś mojego bloga, będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz warty uwagi. Pozdrawiam. Anjax