poniedziałek, 2 maja 2011

Pankejki kakaowo-karmelowe ze szczyptą cynamonu

Dziś kolejna odsłona pankejków, tym razem tradycyjną recepturę nieco zmodyfikowałam i stworzyłam naleśniki o zupełnie innym smaku, przypominają małe placuszki, coś na pograniczu biszkopcików, ale mają też coś z racuszków, a ich smak pasuje bardziej do zimy niż wiosny, gdyż przypominają świąteczne pierniki.

Tak czy inaczej, każdy przepis podstawowy da się zmodyfikować pod własny gust, zupełnie tak samo jak przepis na muffiny. Zapraszam więc na pankejki.

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Opakowanie cukru wanilinowego

1 łyżeczka kakao

2 jajka

0,5l maślanki

50ml sosu karmelowego

40g rozpuszczonego masła

Wykonanie:

Składniki mokre łączymy w misce, osobno łączymy składniki suche. Na koniec miksujemy całość i gotowe. Smażymy na suchej, mocno nagrzanej patelni, z dwóch stron.

Podajemy z owocami, dżemem, miodem lub z czymkolwiek na co mamy ochotę.

Smacznego!


1 komentarz:

Dziękuję, że odwiedziłeś mojego bloga, będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz warty uwagi. Pozdrawiam. Anjax