Dziś kolejna odsłona pankejków, tym razem tradycyjną recepturę nieco zmodyfikowałam i stworzyłam naleśniki o zupełnie innym smaku, przypominają małe placuszki, coś na pograniczu biszkopcików, ale mają też coś z racuszków, a ich smak pasuje bardziej do zimy niż wiosny, gdyż przypominają świąteczne pierniki.
Tak czy inaczej, każdy przepis podstawowy da się zmodyfikować pod własny gust, zupełnie tak samo jak przepis na muffiny. Zapraszam więc na pankejki.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżeczka kakao
2 jajka
0,5l maślanki
50ml sosu karmelowego
40g rozpuszczonego masła
Wykonanie:
Składniki mokre łączymy w misce, osobno łączymy składniki suche. Na koniec miksujemy całość i gotowe. Smażymy na suchej, mocno nagrzanej patelni, z dwóch stron.
Podajemy z owocami, dżemem, miodem lub z czymkolwiek na co mamy ochotę.
Smacznego!
cudne smaki,pyszne śniadanie.
OdpowiedzUsuń