Dziś stanęłam przed trudnym wyborem, mianowicie, czy zrobić ciasteczka z M&M’s czy może serowe grzebyczki? Wybór był bardzo trudny, więc zaczęłam przeglądać moje ulubione blogi i Komarka po prostu zabiła mnie swoim postem o scone’ach. Po prostu musiałam je zrobić, więc zrobiłam;)
Składniki(wyszło mi dokładnie 16 sztuk):
350g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
175ml kwaśnego mleka lub maślanki (ja dałam jogurt naturalny)
85g zimnego masła
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego (ja dałam brązowy)
Szczypta soli
Garść suszonych żurawin
Wykonanie:
Mąkę zmieszać z proszkiem, solą i cukrem. Dodać posiekane masło i rozkruszyć palcami z mąką. Dodać żurawinę oraz mleko/maślankę/jogurt i szybko wymieszać i wyrobić, im mniej wyrabiania tym bardziej puszyste bułeczki.
Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 3-4cm i wykrawać okrągłe bułeczki, ja pomogłam sobie szklanką z Ikei:).
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem i piec ok. 15minut w 200 stopniach C do zrumienienia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że odwiedziłeś mojego bloga, będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz warty uwagi. Pozdrawiam. Anjax