Kiedy doskwierają upały, nie tylko lody przynoszą miłą
ochłodę. Chyba każdy wie, jak ważne jest nawadnianie się podczas ciepła, a
nawadnianie się może być przyjemne, jeśli pije się smaczne i orzeźwiające
napoje. Na blogu była już lemoniada, więc teraz czas na grejpfruniadę i to nie
jest moje ostatnie słowo jeśli chodzi o chłodzące napoje;).
Składniki(na ok. 3l napoju):
6-7 grejpfrutów czerwonych tudzież nazywanych różowymi
1-1,5l wody mineralnej lub źródlanej
Opcjonalnie cukier do smaku
Wykonanie:
Nic bardziej prostszego wykonać się nie da;) Grejpfruty
myjemy i kroimy na pół, zostawiając jednego w całości. Z przekrojonych
owoców wyciskamy sok oraz miąższ(można pomóc sobie widelcem). Wrzucamy to do
pojemnika w którym napój będzie się schładzał. Grejpfrut, który pozostał,
kroimy w plasterki, a te na ćwiartki. Również wrzucamy je do soku i miąższu.
Całość zalewamy wodą, dodajemy opcjonalnie cukru(choć napój bez cukru lepiej
orzeźwia) i kostki lodu. Koniecznie napój schładzamy przed podaniem.
Dla odważnych: grejpfruniadę można zrobić z owoców białych,
bardziej cierpkich.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że odwiedziłeś mojego bloga, będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz warty uwagi. Pozdrawiam. Anjax