piątek, 8 czerwca 2012

Grejpfruniada

Kiedy doskwierają upały, nie tylko lody przynoszą miłą ochłodę. Chyba każdy wie, jak ważne jest nawadnianie się podczas ciepła, a nawadnianie się może być przyjemne, jeśli pije się smaczne i orzeźwiające napoje. Na blogu była już lemoniada, więc teraz czas na grejpfruniadę i to nie jest moje ostatnie słowo jeśli chodzi o chłodzące napoje;).



Składniki(na ok. 3l napoju):

6-7 grejpfrutów czerwonych tudzież nazywanych różowymi

1-1,5l wody mineralnej lub źródlanej

Opcjonalnie cukier do smaku

Wykonanie:

Nic bardziej prostszego wykonać się nie da;) Grejpfruty myjemy i kroimy na pół, zostawiając jednego w całości. Z przekrojonych owoców wyciskamy sok oraz miąższ(można pomóc sobie widelcem). Wrzucamy to do pojemnika w którym napój będzie się schładzał. Grejpfrut, który pozostał, kroimy w plasterki, a te na ćwiartki. Również wrzucamy je do soku i miąższu. Całość zalewamy wodą, dodajemy opcjonalnie cukru(choć napój bez cukru lepiej orzeźwia) i kostki lodu. Koniecznie napój schładzamy przed podaniem.
Dla odważnych: grejpfruniadę można zrobić z owoców białych, bardziej cierpkich.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że odwiedziłeś mojego bloga, będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz warty uwagi. Pozdrawiam. Anjax