poniedziałek, 25 czerwca 2012

Kalafior kalafiora pogania!


Nastał ten dzień, w którym wreszcie mogę Wam pokazać moją kalafiorową. To jedna z moich najbardziej ulubionych zup, ale paradoksalnie, pomimo że ją uwielbiam, rzadko pojawia się w moim menu. Zapraszam więc wszystkich do zapoznania się z przepisem na kalafiorową.


Składniki(dla ok.5 osób):

1 spory świeży kalafior (nie polecam kalafiora mrożonego, bo ten nie ma smaku)

2 marchewki

250ml śmietany 30%

2-3 łyżki mąki pszennej

Makaron lub ryż

Pęczek koperku

Sól, pieprz


Wykonanie:

Kalafior myjemy i dzielimy na mniejsze części. Marchew obieramy, myjemy i trzemy na tarce, na dużych oczkach. Obydwa warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy wodą(ok. 3l). Doprowadzamy do wrzenia. Następnie doprawiamy solą i pierzem. Gotujemy aż warzywa zmiękną. Na koniec dodajemy śmietanę rozmieszaną z mąką(dokładnie rozmieszaną, bez grudek!) i jeszcze chwilę gotujemy aż zupa nabierze gęstości.
Podajemy z wcześniej ugotowanym makaronem lub ryżem i koniecznie z posiekanym koperkiem.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że odwiedziłeś mojego bloga, będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz warty uwagi. Pozdrawiam. Anjax