Nastał ten dzień, w którym wreszcie mogę Wam pokazać moją
kalafiorową. To jedna z moich najbardziej ulubionych zup, ale paradoksalnie,
pomimo że ją uwielbiam, rzadko pojawia się w moim menu. Zapraszam więc wszystkich
do zapoznania się z przepisem na kalafiorową.
Składniki(dla ok.5 osób):
1 spory świeży kalafior (nie polecam kalafiora mrożonego, bo
ten nie ma smaku)
2 marchewki
250ml śmietany 30%
2-3 łyżki mąki pszennej
Makaron lub ryż
Pęczek koperku
Sól, pieprz
Wykonanie:
Kalafior myjemy i dzielimy na mniejsze części. Marchew
obieramy, myjemy i trzemy na tarce, na dużych oczkach. Obydwa warzywa wrzucamy
do garnka i zalewamy wodą(ok. 3l). Doprowadzamy do wrzenia. Następnie
doprawiamy solą i pierzem. Gotujemy aż warzywa zmiękną. Na koniec dodajemy
śmietanę rozmieszaną z mąką(dokładnie rozmieszaną, bez grudek!) i jeszcze
chwilę gotujemy aż zupa nabierze gęstości.
Podajemy z wcześniej ugotowanym makaronem lub ryżem i
koniecznie z posiekanym koperkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że odwiedziłeś mojego bloga, będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz warty uwagi. Pozdrawiam. Anjax