Obiad z wczoraj, bardzo smaczny i to właśnie było to czego
chciałam. Jak powszechnie wiadomo, przygotowywanie tradycyjnych gołąbków
zajmuje przynajmniej jeden dzień pracy, dlatego idealną formą zastępczą jest
„BeeGees” czyli gołąbki luzem;)
Składniki(dla 2-3 osób):
500g mięsa mielonego np. wieprzowego
Pół główki kapusty, warto skorzystać z jeszcze młodej
200g ryżu
Koncentrat pomidorowy
Sól, pieprz
Woda
Wykonanie:
Kapustę myjemy i szatkujemy. Podsmażamy ją na oliwie, solimy
i pieprzymy, dusimy pod przykryciem, następnie dodajemy mięso, ryż i trochę
wody. Dusimy ponownie, aż całość zmięknie. Na koniec dodajemy koncentrat
pomidorowy(ilość według uznania).
Kiedy zacznie brakować wody, a potrawa zacznie się
przypalać, uzupełniamy wodę i mieszamy.
Na koniec można jeszcze ewentualnie doprawić.
Gotowe danie podajemy z natką pietruszki.
Smacznego!
dodajemy ugotowany ryż?
OdpowiedzUsuńniekoniecznie, ja dałam surowy - jeśli ugotowany to proponuję dodać pod koniec
OdpowiedzUsuń