czwartek, 14 czerwca 2012

Wieprzowina 4 smaki

Znów na blogu króluje makaron, tym razem gryczany soba. Całość to danie o 4 smakach: słodkie, kwaśne, pikantne i słone. Jest orientalnie i smacznie, czyli tak jak lubię najbardziej.


Składniki(dla 2-3 osób):

400g dowolnego chudego mięsa wieprzowego np. łopatka, karkówka

300g makaronu soba

Puszka pomidorów krojonych

Pędy bambusa

Mleczko kokosowe

Sos sojowy

Pieprz, curry, ostra pasta z chili( pastę można zastąpić świeżą papryką chili lub suszoną)


Wykonanie:

Mięso myjemy i kroimy na cienkie paski, podsmażamy na oleju arachidowym lub sezamowym. Doprawiamy sosem sojowym, pieprzem i curry oraz pastą z chili. Dodajemy pomidory z puszki i dusimy do miękkości.
W międzyczasie gotujemy makaron i odcedzamy.
Do mięsa pod koniec duszenia dodajemy pędy bambusa i mleczko kokosowe, w razie potrzeby doprawiamy ponownie. Dodajemy makaron i dokładnie mieszamy.
Podajemy posypane pietruszką.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że odwiedziłeś mojego bloga, będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz warty uwagi. Pozdrawiam. Anjax