Znów na blogu króluje makaron, tym razem gryczany soba.
Całość to danie o 4 smakach: słodkie, kwaśne, pikantne i słone. Jest
orientalnie i smacznie, czyli tak jak lubię najbardziej.
Składniki(dla 2-3 osób):
400g dowolnego chudego mięsa wieprzowego np. łopatka,
karkówka
300g makaronu soba
Puszka pomidorów krojonych
Pędy bambusa
Mleczko kokosowe
Sos sojowy
Pieprz, curry, ostra pasta z chili( pastę można zastąpić
świeżą papryką chili lub suszoną)
Wykonanie:
Mięso myjemy i kroimy na cienkie paski, podsmażamy na oleju
arachidowym lub sezamowym. Doprawiamy sosem sojowym, pieprzem i curry oraz
pastą z chili. Dodajemy pomidory z puszki i dusimy do miękkości.
W międzyczasie gotujemy makaron i odcedzamy.
Do mięsa pod koniec duszenia dodajemy pędy bambusa i mleczko
kokosowe, w razie potrzeby doprawiamy ponownie. Dodajemy makaron i dokładnie
mieszamy.
Podajemy posypane pietruszką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że odwiedziłeś mojego bloga, będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz warty uwagi. Pozdrawiam. Anjax