piątek, 29 kwietnia 2011

Śmietanowa zupa szparagowa

Sezon na szparagi rozpoczął się w tym roku dość szybko i jeśli temperatura będzie nadal sprzyjała, to sezon ten szybko się skończy, dlatego warto skorzystać ze sprzyjającego czasu i kupić szparagi. Tym bardziej polecam je tym, którzy nie mieli okazji ich spróbować. Szparagi są bardzo smaczne, nie wymagają skomplikowanego przygotowania, a w dodatku są zdrowe.

Dziś zapraszam na zupę z tych właśnie warzyw, jest ona banalnie prosta i idealna dla zapracowanych, gdyż robi się ją ok. pół godziny.

Składniki (dla 3-4osób):

1kg szparagów białych

2 marchewki

Natka pietruszki

Sól, pieprz, cukier

Śmietana 30%

Opcjonalnie mąka pszenna

Wykonanie:

Zupa szparagowa nie musi być gotowana na wywarze z kości, ale jeśli ktoś woli może włożyć kawałek małej kości lub chude mięso z kurczaka, nie polecam tłustych i ciężkich mięs, bo zupa ze szparagów jest bardzo delikatna w smaku.

Szparagi obieramy i kroimy na mniejsze części(można obrać i pokroić dzień wcześniej, jednak tak przygotowane szparagi trzeba zalać zimną wodą i włożyć na noc do lodówki). Zalewamy zimną wodą i gotujemy, w międzyczasie obieramy i ścieramy na tarce marchew, dorzucamy do szparagów. Gotujemy do miękkości (ok. 15-20minut, zależy od grubości warzyw). Na koniec doprawiamy solą, odrobiną pieprzu i cukrem. Dorzucamy posiekaną natkę pietruszki oraz zagęszczamy dużą ilością śmietany. Można opcjonalnie śmietanę zmieszać z mąką aby zupa była jeszcze bardziej gęsta.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że odwiedziłeś mojego bloga, będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz warty uwagi. Pozdrawiam. Anjax