Sezon na szparagi rozpoczął się w tym roku dość szybko i jeśli temperatura będzie nadal sprzyjała, to sezon ten szybko się skończy, dlatego warto skorzystać ze sprzyjającego czasu i kupić szparagi. Tym bardziej polecam je tym, którzy nie mieli okazji ich spróbować. Szparagi są bardzo smaczne, nie wymagają skomplikowanego przygotowania, a w dodatku są zdrowe.
Dziś zapraszam na zupę z tych właśnie warzyw, jest ona banalnie prosta i idealna dla zapracowanych, gdyż robi się ją ok. pół godziny.
Składniki (dla 3-4osób):
1kg szparagów białych
2 marchewki
Natka pietruszki
Sól, pieprz, cukier
Śmietana 30%
Opcjonalnie mąka pszenna
Wykonanie:
Zupa szparagowa nie musi być gotowana na wywarze z kości, ale jeśli ktoś woli może włożyć kawałek małej kości lub chude mięso z kurczaka, nie polecam tłustych i ciężkich mięs, bo zupa ze szparagów jest bardzo delikatna w smaku.
Szparagi obieramy i kroimy na mniejsze części(można obrać i pokroić dzień wcześniej, jednak tak przygotowane szparagi trzeba zalać zimną wodą i włożyć na noc do lodówki). Zalewamy zimną wodą i gotujemy, w międzyczasie obieramy i ścieramy na tarce marchew, dorzucamy do szparagów. Gotujemy do miękkości (ok. 15-20minut, zależy od grubości warzyw). Na koniec doprawiamy solą, odrobiną pieprzu i cukrem. Dorzucamy posiekaną natkę pietruszki oraz zagęszczamy dużą ilością śmietany. Można opcjonalnie śmietanę zmieszać z mąką aby zupa była jeszcze bardziej gęsta.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że odwiedziłeś mojego bloga, będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz warty uwagi. Pozdrawiam. Anjax