Prezentowane danie jest bardzo podobne do orientalnej wersji warzyw i mięsa z makaronem soba, więc jeśli nie udało się Wam kupić takiego makaronu można zastąpić go makaronem penne czyli tzw. rurki lub piórka. To danie różni się nie tylko rodzajami makaronu i mięsa, ale również dodatkiem kukurydzy, która nadaje słodkawy posmak całemu daniu oraz sprawia, że talerz wygląda bardziej wiosenniej i bardziej kolorowo:).
Składniki:
0,5kg schabu wieprzowego bez kości
500g makaronu penne (można również użyć makaronu pełnoziarnistego)
Paczka mrożonych brokuł lub jeden świeży
1 spora marchewka
Puszka kukurydzy
Składniki na marynatę( w zasadzie marynata jest kwestią gustu, ale jeśli ktoś nie ma pomysłu na swoją, podaję składniki jakich użyłam):
Oliwa z oliwek
Sos sojowy
Ocet ryżowy (lepiej nie zastępować go zwykłym octem, bardziej nada się ocet jabłkowy lub winny)
Przyprawy: pieprz, chili, papryka ostra i słodka, curry
Wykonanie:
Mięso myjemy i kroimy w długie paski, następnie zalewamy marynatą i odstawiamy na pół godziny do lodówki.
Marynatę wykonujemy z 4 łyżek oliwy, 2 łyżek sosu sojowego, 1 łyżki octu ryżowego, pół łyżeczki chili i ostrej papryki, łyżeczką curry i słodkiej papryki i odrobiny pieprzu. Marynatę należy dokładnie wymieszać.
W międzyczasie gotujemy brokuły, najlepiej na parze, oraz przygotowujemy makaron. Ja zastosowałam metodę oszczędnościową i ugotowałam brokuły na parze, a gdy były gotowe dolałam nieco wody do tej co została od brokułów i ugotowałam w niej makaron.
Mięso podsmażamy z potartą marchewką, a następnie zalewamy wodą i dusimy 30-40minut do miękkości od czasu do czasu mieszając i uzupełniając wyparowaną wodę.
Do gotowego mięsa dorzucamy brokuły i kukurydzę oraz makaron, mieszamy i gotowe.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że odwiedziłeś mojego bloga, będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz warty uwagi. Pozdrawiam. Anjax