Święta okazały się dla bloga posuchą, niestety zamierzoną, gdyż nadmiar pracy nie pozwolił mi na dopieszczanie moich czytelników przepisami. Teraz kiedy sezon szparagowy w pełni, Anjax również ma dużo roboty, jednak postaram się zamieszczać przepisy częściej, a mam w zanadrzu już kilka do opracowania.
Dziś przedstawię trochę inny barszcz, który bardzo mi smakował i na pewno zrobię go nie raz, bo jest nie tylko smaczny, ale i łatwy w przygotowaniu.
Składniki:
1kg buraków
200g jabłek
100g marchewki
4 ząbki czosnku
Oliwa z oliwek
Ocet jabłkowy
Sól, pieprz
Wykonanie:
Każdego buraka zawijamy w folię aluminiową i pieczemy 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.
Upieczone obieramy i kroimy w kostkę, na tarce trzemy jabłka i marchewkę, a czosnek dodajemy w całości lekko rozgnieciony. Wszystkie warzywa podsmażamy, a następnie zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Następnie całość miksujemy lub przeciskamy przez sito. Doprawiamy octem jabłkowym, solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną cukru.
Podajemy z pasztecikami mięsnymi.
Składniki na paszteciki:
200g mąki
100g zimnego masła
1 łyżeczka soli
1 żółtko
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
Mięso mielone
Wykonanie:
Z podanych składników (oprócz mięsa) zagniatamy ciasto kruche, gotowe wkładamy na pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta na grubość 5mm. Mięso mielone (wcześniej przyprawione) układamy wzdłuż dłuższego boku zostawiając 1cm odstęp od brzegu, a następnie przykrywamy całość pozostałym ciastem. Zlepiamy brzegi i odkrawamy rulonik z mięsem, dzielimy do na 2 lub 3 kawałki, zlepiamy dziury. Tak przygotowane paszteciki układamy na blaszce i pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach C.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że odwiedziłeś mojego bloga, będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz warty uwagi. Pozdrawiam. Anjax