Tabuleh to rodzaj arabskiej sałatki, w oryginale z kaszą bulgur i mnóstwem drobno siekanych warzyw i ziół. Moja wersja jest nieco uproszczona i szybsza, bo z kaszą kuskus i porządną porcją wiosennych warzyw i pietruszki, w towarzystwie soczystego kurczaka w curry.
Składniki(dla 2-3 osób):
1 duża pierś z kurczaka
Pół żółtej lub czerwonej papryki
2 pomidory
1 ogórek długi
2 ząbki czosnku
1 czerwona cebula
Pęczek pietruszki
250g kaszy kuskus
Sok z 1/3 cytryny
Sól, pieprz, curry
Wykonanie:
Wszystkie warzywa myjemy, obieramy te które tego wymagają i bardzo drobno siekamy lub używamy do tego celu blendera lub robota kuchennego. Posiekane warzywa doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny i mieszamy. Odstawiamy i pozwalamy im się „przegryźć”.
Kurczaka kroimy w mniejsze części i podsmażamy na oliwie, dodając sól, pieprz i łyżeczkę przyprawy curry. Smażymy pod pokrywką, wtedy jest soczysty.
Kuskus przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Gdy będzie już gotowy mieszamy go widelcem aby go rozdzielić, następnie dodajemy wcześniej posiekane warzywa i mieszamy.
Tabuleh można podawać samego w formie sałatki lub tak jak ja, z jeszcze ciepłym kawałkiem kurczaka.
Smacznego!
aż zachciało mi się jeść ! :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
Uwielbiam kurzy cyc w każdej postaci, a w tej wygląda bardzo zachęcająco:)
OdpowiedzUsuń