Danie jakie dziś przedstawię śniło mi się dziś w nocy. Pierwszy raz miałam tak kulinarny sen, w którym gotowałam konkretne danie. Gdy się obudziłam wiedziałam, że muszę je zrobić. Przedstawiam więc danie ze snu.
Składniki (dla 4 osób):
Ciasto kruche ( 120g masła, 250g mąki pszennej, 2 jajka)
Szpinak mrożony (1 opakowanie)
4 jajka
200g szynki gotowanej
Parmezan lub inny ser żółty
Sól, pieprz, ząbek czosnku, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Ze składników na ciasto kruche, wyrabiamy ciasto. Gotowe odkładamy do lodówki aby schłodziło się.
Szpinak rozmrażamy i podsmażamy, aż odparuje nadmiar wody. Doprawiamy go czosnkiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawiamy aby wystygł.
Szynkę kroimy w kostkę.
Rozmącone jajka doprawiamy solą i pieprzem.
Schłodzone ciasto wykładamy na formę do tarty, łącznie z brzegami. Szpinak łączymy z szynką i jajkiem, masę wykładamy na ciasto kruche. Całość posypujemy startym serem i pieczemy 20minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Smacznego!
O rany, wygląda przepysznie i zawiera wszystko to co lubię, mniam, rozmarzyłam się:)))
OdpowiedzUsuń