piątek, 20 kwietnia 2012

Cytrynowy łosoś z kuskusem


Przepis, który da się zrealizować niemal w biegu. Szybki, prosty sposób na pysznego łososia ze zdrowymi dodatkami. Dla miłośników ryb i nie tylko:).


Składniki(dla 2 osób):

Duży filet z łososia(podzielony dla 2 osób), można też użyć dzwonka

1 cytryna

1 mały ząbek czosnku

1 czerwona cebula

200g kaszy kuskus

Sól, pieprz, oliwa z oliwek


Wykonanie:

Przygotowujemy kaszę kuskus według przepisu na opakowaniu, lekko solimy. Następnie przygotowujemy marynatę. Ścieramy skórkę z cytryny oraz trzemy czosnek. Całość dodatkowo miażdżymy w moździerzu, dodając sól, pieprz, 2 łyżki oliwy i sok z 1/3 części cytryny. Całość mieszamy i wylewamy na duży płaski talerz. Filety lub dzwonka z łososia dokładnie nacieramy marynatą i kładziemy na rozgrzaną patelnię najpierw skórą do dołu, pozostałość marynaty również wlewamy na patelnię.
Łososia smażymy z dwóch stron przeznaczając ok. 1min na każdą stronę. W trakcie smażenia kroimy bardzo drobno cebulę i dorzucamy ją do kaszy.
Gotowego łososia podajemy z kuskusem, opcjonalnie można całość skropić sokiem z cytryny.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że odwiedziłeś mojego bloga, będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz warty uwagi. Pozdrawiam. Anjax