Może nie do końca w 3 minuty, ale i tak bardzo szybka do
wykonania, tym bardziej jeśli posiada się patelnię typu wok. Bardzo smaczne
danie dla miłośników kuchni wschodniej, przepełnionej niesamowitymi zapachami i
smakami.
Składniki(dla 2 osób):
400g wieprzowiny np. łopatki
2 marchewki
1 średni por
Słoik marynowanego selera
1 ząbek czosnku
Makaron z zupek chińskich 2 sztuki
Przyprawy: sól, pieprz, chili, papryka słodka i ostra,
curry, imbir, oregano, kolendra
Oliwa lub olej
Wykonanie:
Mięso myjemy i kroimy na możliwie jak najcieńsze kawałki.
Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w słupki, czosnek siekamy w plastry.
Przygotowujemy marynatę: ze wszystkich podanych przypraw
oraz oliwy i wody. Kolendrę najpierw miażdżymy w moździerzu, następnie dodajemy
łyżeczkę papryki słodkiej i curry, pół łyżeczki papryki ostrej i imbiru, ¼
łyżeczki chili, garść oregano oraz sól i pieprz. Całość mieszamy z 2 łyżkami
oliwy i 2 łyżkami wody.
Mięso mieszamy z marynatą i odstawiamy na chwilę.
Następnie podsmażamy je na patelni(najlepiej na woku).
Dodajemy warzywa oraz seler. Dusimy pod przykryciem.
Gdy mięso i warzywa będą półtwarde dodajemy makaron oraz
dolewamy nieco wody. Przykrywamy i ponownie dusimy, kontrolując czy woda nie
wyparowała, jeśli tak się dzieje, dodajemy znów odrobinę.
Danie będzie gotowe, gdy makaron zmięknie. Wystarczy już
tylko porządnie zamieszać i podawać.
Smacznego!
Tytuł posta powalił mnie na łopatki :D
OdpowiedzUsuń