Tegorocznego sylwestra spędzam jak zwykle w domu, dlatego dogadzam sobie jak tylko mogę, tym razem postawiłam na słodkości. Muffinki pomarańczowo-orzechowe z białą czekoladą, deser Mont Blanc i dużo słodkiego szampana;). Przedstawiam przepis na deser Mont Blanc, jest banalnie prosty i można go wykonać niemal na chwilę przed przyjściem gości.
Składniki(dla 2 osób):
Tabliczka gorzkiej czekolady
Mała puszka masy kajmakowej
200ml śmietany 30%
Kilka gotowych bezów
Wykonanie:
Na dno pucharków układamy połamaną czekoladę, czekoladę smarujemy masą kajmakową (ilość według uznania). Następnie ubijamy śmietanę, ale nie na sztywno. Śmietana powinna być lekko płynna. Do ubitej śmietany rozkruszamy kilka bezów i mieszamy. Gotową mieszankę umieszczamy na masie kajmakowej tworząc górkę. Całość posypujemy ponownie rozkruszonymi bezami.
Smacznego!
baaardzo słodko :-)
OdpowiedzUsuń