sobota, 31 grudnia 2011

Deser Mont Blanc

Tegorocznego sylwestra spędzam jak zwykle w domu, dlatego dogadzam sobie jak tylko mogę, tym razem postawiłam na słodkości. Muffinki pomarańczowo-orzechowe z białą czekoladą, deser Mont Blanc i dużo słodkiego szampana;). Przedstawiam przepis na deser Mont Blanc, jest banalnie prosty i można go wykonać niemal na chwilę przed przyjściem gości.



Składniki(dla 2 osób):

Tabliczka gorzkiej czekolady

Mała puszka masy kajmakowej

200ml śmietany 30%

Kilka gotowych bezów



Wykonanie:

Na dno pucharków układamy połamaną czekoladę, czekoladę smarujemy masą kajmakową (ilość według uznania). Następnie ubijamy śmietanę, ale nie na sztywno. Śmietana powinna być lekko płynna. Do ubitej śmietany rozkruszamy kilka bezów i mieszamy. Gotową mieszankę umieszczamy na masie kajmakowej tworząc górkę. Całość posypujemy ponownie rozkruszonymi bezami.

Smacznego!

1 komentarz:

Dziękuję, że odwiedziłeś mojego bloga, będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz warty uwagi. Pozdrawiam. Anjax