niedziela, 2 października 2011

Spaghetti alla carbonara

Nie jest to carbonara w czystej postaci, jest nieco „udziwnione”, ale dzięki temu smakuje lepiej. Robi się je szybko i łatwo, wcale nie trzeba być mistrzem w kuchni, aby zaskoczyć wszystkich pysznym obiadem rodem z Włoch.

Składniki(na 5-6 porcji):

Makaron spaghetti ( w moim przypadku 2 paczki)

Pół kilo świeżych pieczarek

1 duży pomidor

20 plastrów dobrej jakościowo szynki z chudego mięsa

500ml śmietany kremówki

1 cebula

2 żółtka

Sól, pieprz, oregano

Listki świeżej bazylii

Wykonanie:

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, może być na pół twardo.

Cebulę i szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie, po chwili dorzucamy pokrojonego w kostkę pomidora(można wcześniej obrać go ze skórki), a potem dorzucamy pieczarki, również pokrojone. Dusimy całość kilka minut, doprawiamy solą, pieprzem, oregano, można również dorzucić kilka liści bazylii. Gdy całość będzie już miękka, a pomidor całkowicie się rozgotuje, zagęszczamy wszystko śmietaną, do której wcześniej należy dorzucić żółtka i je dokładnie rozmieszać. Całość jeszcze chwilę dusimy, aż sos zgęstnieje, można jeszcze ponownie doprawić.

Gotowym sosem polewamy makaron i dokładnie całość mieszamy.

Wyłożone na talerz danie warto przyozdobić liśćmi bazylii, można również posypać całość startym parmezanem i świeżą pietruszką.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że odwiedziłeś mojego bloga, będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz warty uwagi. Pozdrawiam. Anjax