Idealna, lekko kwaśna, gęsta, mocno warzywna, taka właśnie powinna być zupa ogórkowa. Pomimo, że taką zupę powinna umieć robić niemal każda gospodyni, zdarza się że nie każdy to potrafi. Dlatego dziś przedstawiam mój przepis na zupę ogórkową.
Składniki:
2 słoiczki kiszonych ogórków
2 marchewki
3 duże ziemniaki
Kawałek mięsa lub kości do wywaru
Liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz
Liście selera ( w moim przypadku suszone)
Natka pietruszki
Jajka i mąka pszenna do sporządzenia lanych klusek
Wykonanie:
Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach, to samo czynimy z marchewką, wrzucamy do garnka, dodajemy trochę wody, wrzucamy do tego mięso lub kość i gotujemy kilka minut.
Następnie całość zalewamy 2litrami wody i doprowadzamy do wrzenia. Potem dorzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość ciągle gotujemy, na małym ogniu, w tym momencie można już doprawiać przyprawami i ziołami podanymi wyżej. Jeśli zupa wydaje się mało kwaśna, można dolać soku z ogórków, jednak trzeba robić to stopniowo.
Kiedy warzywa zmiękną, a zupa nabierze odpowiedniego smaku, można sporządzić lane kluski. Jajka łączymy z 2-3 łyżkami mąki i bardzo dokładnie mieszamy, tak aby nie było grudek, ale masa pozostała lejąca. Gotową masę powoli i stopniowo wlewamy do gorącej zupy tworząc kluski.
Zupę można zabielić według uznania (ja tego nie robię) oraz dodać posiekaną pietruszkę.
Smacznego!
Ogórkowa, to ostatnia zupa, jaką zjem. Twoja brzmi smakowicie, dlatego ,wg przepisu będzie ugotowana :)Może się przekonam ;)
OdpowiedzUsuń