piątek, 4 maja 2012

Bananowo mi

Są w kulinarnej czasoprzestrzeni takie przepisy, które aż z przyjemnością się realizuje, a z jeszcze większą przyjemnością konsumuje. Taki jest właśnie przepis na bananowe ciasto. Idealna opcja na panujące upały, bo ciasto jest bez pieczenia.

Przepis znaleziony na Moich Wypiekach.


Składniki:

250g herbatników w czekoladzie

70g miękkiego masła

400g masy kajmakowej

180g czekolady gorzkiej (można też użyć mlecznej lub pól na pół)

250ml śmietany kremówki

1 łyżka cukru pudru

3-4 banany

Opcjonalnie kakao do przyozdobienia


Wykonanie:

Ciastka rozdrabniamy w blenderze lub kruszymy za pomocą wałka. Dodajemy do nich stopione masło i mieszamy. Wykładamy ciastkami blachę do tarty o średnicy ok. 20cm. Wkładamy do lodówki.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, a gdy się rozpuści łączymy z masą kajmakową.
Masę czekoladowo-kajmakową wykładamy na schłodzony spód ciasteczkowy. Ponownie wkładamy do lodówki, tym razem na dłużej, minimum na 2 godziny, można też spód i masę przygotować dzień wcześniej i schładzać przez noc.
Gdy masa będzie już schłodzona, ubijamy śmietanę z pudrem na sztywno, wykładamy ją na ciasto, a na nią układamy pokrojone banany.

Smacznego!

3 komentarze:

Dziękuję, że odwiedziłeś mojego bloga, będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz warty uwagi. Pozdrawiam. Anjax