Są w kulinarnej czasoprzestrzeni takie przepisy, które aż z
przyjemnością się realizuje, a z jeszcze większą przyjemnością konsumuje. Taki
jest właśnie przepis na bananowe ciasto. Idealna opcja na panujące upały, bo
ciasto jest bez pieczenia.
Przepis znaleziony na Moich Wypiekach.
Składniki:
250g herbatników w czekoladzie
70g miękkiego masła
400g masy kajmakowej
180g czekolady gorzkiej (można też użyć mlecznej lub pól na
pół)
250ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
3-4 banany
Opcjonalnie kakao do przyozdobienia
Wykonanie:
Ciastka rozdrabniamy w blenderze lub kruszymy za pomocą
wałka. Dodajemy do nich stopione masło i mieszamy. Wykładamy ciastkami blachę
do tarty o średnicy ok. 20cm. Wkładamy do lodówki.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, a gdy się rozpuści
łączymy z masą kajmakową.
Masę czekoladowo-kajmakową wykładamy na schłodzony spód
ciasteczkowy. Ponownie wkładamy do lodówki, tym razem na dłużej, minimum na 2
godziny, można też spód i masę przygotować dzień wcześniej i schładzać przez
noc.
Gdy masa będzie już schłodzona, ubijamy śmietanę z pudrem na
sztywno, wykładamy ją na ciasto, a na nią układamy pokrojone banany.
Smacznego!
super wygląda! musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam;)
jak pysznie!
OdpowiedzUsuńsmacznie :)
OdpowiedzUsuń