Sezon na rabarbar w pełni, czas go wykorzystać. Rogale,
które upiekłam, są już drugim przepisem, który mi się przyśnił. Być może
powinnam rozpocząć cykl przepisów ze snu? :)
Składniki na 9-10 grubiutkich rogali(lub 12-14 chudych;)):
750g mąki pszennej
50g drożdży świeżych
270ml ciepłego mleka
4 łyżki cukru
1 jajko
2 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła
10-12 łodyg rabarbaru
2 łyżki cukru i pół łyżeczki cynamonu do przyprawienia
rabarbaru
1 jajko do posmarowania
Wykonanie:
Przygotowujemy ciasto drożdżowe (przepis na nie znajdziecie
w innych postach na moim blogu np. na drożdżówki).
Rabarbar myjemy i kroimy w mniejsze części, słodzimy i
posypujemy cynamonem(można pominąć jeśli nie lubimy/nie chcemy tych przypraw,
można też zastąpić innymi).
Gdy ciasto już urośnie, wyrabiamy je chwilę na omączonym
blacie i dzielimy na 9-10 lub 12-14 części (zależy czy chcemy grube czy chude
rogale). Każdą część formujemy w kształt serca lub trójkąta i smarujemy
rozmąconym jajkiem. Na środku układamy rabarbar i całość zawijamy w rogala.
Odstawiamy rogale do ponownego wyrośnięcia.
Gotowe rogale smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, na 20-25minut.
Smacznego!
Jak tak patrzę na te rogale to od razu przypomina mi się dzieciństwo i mój dziadek, który uwielbiał je robić. Zanim wstałem to już cała blacha rogali była upieczona i na śniadanie pasowały jak ulał. Teraz ja z chęcią korzystam z przepisów https://basiazsercem.pl/ i to właśnie dzięki nim jestem w stanie robić pyszne dania mączne.
OdpowiedzUsuń