poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Jeptowina w tsy minuty


Może nie do końca w 3 minuty, ale i tak bardzo szybka do wykonania, tym bardziej jeśli posiada się patelnię typu wok. Bardzo smaczne danie dla miłośników kuchni wschodniej, przepełnionej niesamowitymi zapachami i smakami.


Składniki(dla 2 osób):

400g wieprzowiny np. łopatki

2 marchewki

1 średni por

Słoik marynowanego selera

1 ząbek czosnku

Makaron z zupek chińskich 2 sztuki

Przyprawy: sól, pieprz, chili, papryka słodka i ostra, curry, imbir, oregano, kolendra

Oliwa lub olej

Wykonanie:

Mięso myjemy i kroimy na możliwie jak najcieńsze kawałki. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w słupki, czosnek siekamy w plastry.
Przygotowujemy marynatę: ze wszystkich podanych przypraw oraz oliwy i wody. Kolendrę najpierw miażdżymy w moździerzu, następnie dodajemy łyżeczkę papryki słodkiej i curry, pół łyżeczki papryki ostrej i imbiru, ¼ łyżeczki chili, garść oregano oraz sól i pieprz. Całość mieszamy z 2 łyżkami oliwy i 2 łyżkami wody.
Mięso mieszamy z marynatą i odstawiamy na chwilę.
Następnie podsmażamy je na patelni(najlepiej na woku). Dodajemy warzywa oraz seler. Dusimy pod przykryciem.
Gdy mięso i warzywa będą półtwarde dodajemy makaron oraz dolewamy nieco wody. Przykrywamy i ponownie dusimy, kontrolując czy woda nie wyparowała, jeśli tak się dzieje, dodajemy znów odrobinę.
Danie będzie gotowe, gdy makaron zmięknie. Wystarczy już tylko porządnie zamieszać i podawać.
Smacznego!

1 komentarz:

Dziękuję, że odwiedziłeś mojego bloga, będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz warty uwagi. Pozdrawiam. Anjax