poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Papu na bogato

Poprzednia wersja papu, była wersją totalnie ekonomiczną. Dzisiejsza wersja jest tą na bogato, znacznie bardziej smaczniejsza, choć wcale nie tańsza. Warto jednak poświęcić na nią i czas i pieniądze;).

Składniki(dla 2-3osób):

Pół papryki czerwonej

200g wędzonej szynki

2 ząbki czosnku

1 puszka krojonych pomidorów

Spora garść młodych pieczarek

250g makaronu typu penne

Parmezan

Sól, pieprz, oliwa z oliwek

Opcjonalnie ostra pasta z chili

Wykonanie:

Paprykę myjemy i pozbawiamy pestek, kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Po chwili solimy i pieprzymy. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę oraz drobno posiekany czosnek. Całość smażymy kilka minut. Jako kolejne dodajemy pieczarki, pokrojone w ćwiartki. Znów podsmażamy. Dodajemy pomidory z puszki i dusimy, aż sos nieco zgęstnieje, w tym momencie możemy sos doprawić solą, pieprzem i opcjonalnie pastą z chili.

Gdy sos będzie już gotowy mieszamy go z uprzednio ugotowanym makaronem. Na koniec dodajemy potarty parmezan i ponownie mieszamy.

Podajemy z zieleniną.

Smacznego!

2 komentarze:

Dziękuję, że odwiedziłeś mojego bloga, będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz warty uwagi. Pozdrawiam. Anjax