Poprzednia wersja papu, była wersją totalnie ekonomiczną. Dzisiejsza wersja jest tą na bogato, znacznie bardziej smaczniejsza, choć wcale nie tańsza. Warto jednak poświęcić na nią i czas i pieniądze;).
Składniki(dla 2-3osób):
Pół papryki czerwonej
200g wędzonej szynki
2 ząbki czosnku
1 puszka krojonych pomidorów
Spora garść młodych pieczarek
250g makaronu typu penne
Parmezan
Sól, pieprz, oliwa z oliwek
Opcjonalnie ostra pasta z chili
Wykonanie:
Paprykę myjemy i pozbawiamy pestek, kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Po chwili solimy i pieprzymy. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę oraz drobno posiekany czosnek. Całość smażymy kilka minut. Jako kolejne dodajemy pieczarki, pokrojone w ćwiartki. Znów podsmażamy. Dodajemy pomidory z puszki i dusimy, aż sos nieco zgęstnieje, w tym momencie możemy sos doprawić solą, pieprzem i opcjonalnie pastą z chili.
Gdy sos będzie już gotowy mieszamy go z uprzednio ugotowanym makaronem. Na koniec dodajemy potarty parmezan i ponownie mieszamy.
Podajemy z zieleniną.
Smacznego!
a cebulki można dać ? ;) smacznego
OdpowiedzUsuńmożna:) szczerze mówiąc, miała tam być, ale zabrakło:D
Usuń