środa, 15 lutego 2012

Chrupki z ciecierzycy

Całkiem niedawno pojawił się tutaj przepis na domowe chipsy, tym razem proponuję chrupki z ciecierzycy. Są smaczne, robią się szybko i niesamowicie wciągają, jak popcorn;).

Składniki:

2 puszki ciecierzycy w zalewie lub 400g ciecierzycy ugotowanej i odcedzonej

4 łyżki oliwy

Ulubione przyprawy, u mnie były to: kmin rzymski, kolendra, pieprz, sól, papryka słodka, zioła prowansalskie

Wykonanie:

Ciecierzycę odcedzamy i wrzucamy do miski. Ulubione przyprawy mielimy w moździerzu(jeśli jest taka potrzeba) i łączymy z oliwą. Marynatą polewamy ciecierzycę i dokładnie mieszamy.

Tak przygotowane „groszki” wykładamy na płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy ok. 40minut.

Ciecierzyca po wyjęciu powinna być chrupiąca.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. ciekawe czy można je tak nazywać "zdrowymi" chrupkami ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja myślę, że na pewno są zdrowsze od tych wszystkich sklepowych chipsów i chrupek nafaszerowanych chemią, a tłuszczy w tym przypadku można sobie samemu "dawkować" więc myślę że nazwanie ich "zdrowymi" nie jest grzechem;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne są, tylko trzeba je zjadać na świeżo, potem tracą chrupkość.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że odwiedziłeś mojego bloga, będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz warty uwagi. Pozdrawiam. Anjax