poniedziałek, 20 lutego 2012

Carbonara z czosnkiem i wędzonym łososiem

Ten przepis to kolejna próba odtworzenia tego, co jadłam w restauracji. Cieszy mnie fakt, że danie wyszło niemal tak samo, słowo „niemal” ma tutaj pozytywne znaczenie, bo carbonara z restauracji była… przesolona;).

Składniki(dla 3-4 osób):

Makaron spaghetti ok. 400g

4 ząbki czosnku

2 płaty wędzonego łososia

250ml śmietany 30%

Natka pietruszki

1 jajko

Sól, pieprz

Wykonanie:

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Czosnek obieramy i kroimy na cienkie plasterki, podsmażamy na oliwie, ale nie za długo, aby się nie przypaliły. Następnie dodajemy pokrojonego łososia, znów chwilę podsmażamy.

Śmietanę miksujemy z jajkiem i dodajemy do czosnku z łososiem, cały czas mieszamy do momentu aż sos się zetnie.

Na koniec doprawiamy solą (UWAGA! Solimy skromnie, łosoś jest wystarczająco słony sam w sobie) i pieprzem oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Odcedzony makaron łączymy z sosem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że odwiedziłeś mojego bloga, będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz warty uwagi. Pozdrawiam. Anjax