wtorek, 3 lipca 2012

Palce Francuza


Pojawiały się już, w kulinarnej blogosferze, palce wiedźmy, były też grube paluchy do zagryzania podczas piwnego wieczoru, były też i precle, obwarzanki i inne tego typu przekąski, więc przyszedł czas na palce Francuza. Są smaczne, bardzo wciągające i super łatwe do zrobienia, nic tylko ubrać fartuch i do dzieła!


Składniki(na ok. 20sztuk):

Gotowe ciasto francuskie, najlepiej w formie prostokąta

Ulubione przyprawy

Jajko


Wykonanie:

Płat ciasta dzielimy na pół wzdłuż dłuższego boku, tak aby mieć dwa prostokąty o wysokości mniej więcej 10cm. Każdy z tych płatów tym razem dzielimy wzdłuż krótszego boku na ok. 10 części, tak aby każda miała ok. 2-3cm.
Tak przygotowane ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy ulubionymi przyprawami, u mnie były to: sól, pieprz, słodka papryka i zioła prowansalskie. Następnie każdą pojedynczą część składamy na pół tak aby w środku były przyprawy i skręcamy kilka razy. Układamy paluchy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie każdego palucha smarujemy jajkiem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy ok. 15-20 minut, aż paluchy nieco urosną i zrumienią się.
Smacznego!


2 komentarze:

  1. Potwierdzam, że są pyszne. Robiłam takie m.in. z papryką, koperkiem, bazylią, kminkiem, a także wersję słodką - z cynamonem i cukrem. Polecam. Te ziołowe są świetne do zupy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mysuru Casino - The HERZAMMAN
    Mysuru herzamanindir Casino - The Home of the Best of the Slots! Visit us to Play 출장안마 the best slots and enjoy the best table poormansguidetocasinogambling games titanium metal trim in our casino. worrione Visit us

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że odwiedziłeś mojego bloga, będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz warty uwagi. Pozdrawiam. Anjax