Dziś miał powstać murzynek, ale ochota na coś bardziej czekoladowego zwyciężyła. Takim sposobem powstał sernik składający się z trzech warstw, idealnie „sernikowy” i idealnie słodki. Bez wątpienia wart wypróbowania, choć nie przebija sernika z białą czekoladą i malinami, który znajdziecie tutaj.
Przepis pochodzi z Moich Wypieków.
Składniki(na tortownicę o średnicy 24cm):
Na spód:
150g pokruszonych herbatników
2 łyżki nutelli
0,5 łyżeczki cynamonu
Na masę serową:
500g serka twarogowego (może być z wiaderka)
3 jajka
0,5 szklanki cukru
1 łyżka budyniu waniliowego (proszku, nie gotowego budyniu)
¼ szklanki kwaśnej śmietany
100g gorzkiej czekolady
2 czubate łyżki nutelli
Wykonanie:
Na wstępnie zaznaczam, że wszystkie składniki, a zwłaszcza jajka i ser, powinny być w temperaturze pokojowej.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie wykonujemy spód. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wykładamy nimi tortownicę, wkładamy do lodówki do schłodzenia.
Ser miksujemy z cukrem, dodajemy kolejno jajka, budyń i śmietanę. Miksujemy do połączenia się składników, nie dłużej.
Masę serową dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy roztopioną czekoladę, do drugiej 2 łyżki nutelli, a pozostałą część zostawiamy bez zmian.
Na schłodzony spód wylewamy najpierw masę z nutellą, następnie czekoladową i na koniec białą.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy 1 godzinę. Zasada jaka obowiązuje w przypadku tego sernika jest prosta, musi się on „ściąć” od góry, reszta „dochodzi” podczas studzenia.
Smacznego!
Bardzo apetyczny sernik;)
OdpowiedzUsuń