piątek, 2 marca 2012

Czekoladowy sernik z nutellą

Dziś miał powstać murzynek, ale ochota na coś bardziej czekoladowego zwyciężyła. Takim sposobem powstał sernik składający się z trzech warstw, idealnie „sernikowy” i idealnie słodki. Bez wątpienia wart wypróbowania, choć nie przebija sernika z białą czekoladą i malinami, który znajdziecie tutaj.

Przepis pochodzi z Moich Wypieków.

Składniki(na tortownicę o średnicy 24cm):

Na spód:

150g pokruszonych herbatników

2 łyżki nutelli

0,5 łyżeczki cynamonu

Na masę serową:

500g serka twarogowego (może być z wiaderka)

3 jajka

0,5 szklanki cukru

1 łyżka budyniu waniliowego (proszku, nie gotowego budyniu)

¼ szklanki kwaśnej śmietany

100g gorzkiej czekolady

2 czubate łyżki nutelli

Wykonanie:

Na wstępnie zaznaczam, że wszystkie składniki, a zwłaszcza jajka i ser, powinny być w temperaturze pokojowej.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie wykonujemy spód. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wykładamy nimi tortownicę, wkładamy do lodówki do schłodzenia.

Ser miksujemy z cukrem, dodajemy kolejno jajka, budyń i śmietanę. Miksujemy do połączenia się składników, nie dłużej.

Masę serową dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy roztopioną czekoladę, do drugiej 2 łyżki nutelli, a pozostałą część zostawiamy bez zmian.

Na schłodzony spód wylewamy najpierw masę z nutellą, następnie czekoladową i na koniec białą.

Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy 1 godzinę. Zasada jaka obowiązuje w przypadku tego sernika jest prosta, musi się on „ściąć” od góry, reszta „dochodzi” podczas studzenia.

Smacznego!

1 komentarz:

Dziękuję, że odwiedziłeś mojego bloga, będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz warty uwagi. Pozdrawiam. Anjax