niedziela, 27 listopada 2011

Szybki i łatwy powrót do dzieciństwa

Jedyna forma kaszki manny jaka jest w stanie mnie zadowolić to, ta na mleku, słodka, bardzo mleczna, lekka jak budyń i koniecznie z owocami lub owocowymi sosami. To taki specyficzny powrót do dzieciństwa, bo pamiętam gdy późnym latem z całą rodziną wybieraliśmy się do lasu na jagody, a potem w nagrodę zjadaliśmy te owoce w towarzystwie kaszki na mleku, mmm co za pycha! :)

Składniki(dla 2-3 osób):

2 szklanki mleka

6 łyżek kaszki manny

2 płaskie łyżki cukru

Dodatki np. owoce, sosy owocowe, cynamon

Wykonanie:

Sposób na przygotowanie kaszki na mleku zapewne znany jest wielu osobom, gdyż jest banalnie prosty i bardzo podobny do sposobu wykonania budyniu.

1,5 szklanki mleka wlewamy do rondelka, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Pozostałą część mleka mieszamy z kaszką manną, a gdy mleko w garnuszku będzie już gorące, dolewamy kaszkę z mlekiem. Gotujemy ok. 3 minut do momentu aż całość nabierze gęstości.

Podajemy z ulubionymi dodatkami, w moim przypadku są to: cynamon, sos malinowy i mus z brzoskwini.

Smacznego!

1 komentarz:

Dziękuję, że odwiedziłeś mojego bloga, będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz warty uwagi. Pozdrawiam. Anjax