Jedyna forma kaszki manny jaka jest w stanie mnie zadowolić to, ta na mleku, słodka, bardzo mleczna, lekka jak budyń i koniecznie z owocami lub owocowymi sosami. To taki specyficzny powrót do dzieciństwa, bo pamiętam gdy późnym latem z całą rodziną wybieraliśmy się do lasu na jagody, a potem w nagrodę zjadaliśmy te owoce w towarzystwie kaszki na mleku, mmm co za pycha! :)
Składniki(dla 2-3 osób):
2 szklanki mleka
6 łyżek kaszki manny
2 płaskie łyżki cukru
Dodatki np. owoce, sosy owocowe, cynamon
Wykonanie:
Sposób na przygotowanie kaszki na mleku zapewne znany jest wielu osobom, gdyż jest banalnie prosty i bardzo podobny do sposobu wykonania budyniu.
1,5 szklanki mleka wlewamy do rondelka, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Pozostałą część mleka mieszamy z kaszką manną, a gdy mleko w garnuszku będzie już gorące, dolewamy kaszkę z mlekiem. Gotujemy ok. 3 minut do momentu aż całość nabierze gęstości.
Podajemy z ulubionymi dodatkami, w moim przypadku są to: cynamon, sos malinowy i mus z brzoskwini.
Smacznego!
aż zatęskniłam za tym słodkim smakiem.
OdpowiedzUsuń