Bajgle to bardzo smaczne bułki śniadaniowe, swoim wyglądem przypominają oponki bądź też amerykańskie policyjne pączki. Ja swoje zrobiłam z kilku rodzajów mąki, bo jak zwykle w kulminacyjnym momencie zabrakło mi mąki, której powinnam użyć.
Składniki (na 10 sztuk):
500g mąki pszennej chlebowej(ja użyłam innych, ale o tym napiszę niżej)
300ml wody
10g drożdży świeżych
1 łyżeczka soli
2 łyżki cukru
Żółtko
Różne ziarna do posypania
Wykonanie:
Z mąki, wody, soli, jednej łyżki cukru i drożdży wykonujemy ciasto, pamiętając o zaczynie(o tym pisałam np. w poprzednim poście). Pozostawiamy ciasto na 1,5h do wyrastania w ciepłym miejscu.
Ja swoje bajgle zrobiłam z mąki pszennej tortowej, pszennej razowej oraz żytniej. Kiedy wykonujemy lekkie wypieki z razowej mąki warto pamiętać, że aby zachować lekkość wypieku należy mąkę razową dodać tylko częściowo. Jeśli bajgle są z 500g mąki pszennej i chcemy je wzbogacić razową, dodajemy jedynie 1/5 mąki razowej czyli 400g mąki pszennej i 100g mąki razowej.
Gdy ciasto wyrośnie, wykładamy je na omączony blat i wyrabiamy, dzielimy na 10 równych części i każdą część formujemy w bułkę, a następnie omączonym palcem wykonujemy dziurkę i rozciągamy ciasto tworząc oponkę. Tak przygotowane bajgle odstawiamy do wyrośnięcia na 30-40minut.
Po tym czasie gotujemy 2l wody z jedną łyżką cukru. Delikatnie wrzucamy bajgle do wrzątku i moczymy ok. 1-2minuty. Następnie odkładamy na folię aluminiową aby obciekły i układamy na blaszce, smarujemy żółtkiem i posypujemy ulubionymi ziarnami.
Pieczemy w 200 stopniach C przez ok. 12-15 minut do zrumienienia.
Gotowe bajgle studzimy. Najlepsze są te, które zachowają się do następnego dnia;).
Smacznego!
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTrzy rodzaje mąki w jednej potrawie to dość odważne posunięcie. W sumie jak zerkam na przepisy z https://basiazsercem.pl to tam również bardzo dużo jest potraw właśnie z wykorzystaniem mąki. Jak dla mnie jest to niezwykle fajne miejsce, gdyż ja bardzo lubię mączne potrawy.
OdpowiedzUsuń