piątek, 8 lipca 2011

Tarta cytrynowa

Latem królują świeże owoce, zwłaszcza te soczyste i zaspakajające pragnienie. Mimo iż cytrusy ceni się głównie zimą za chociażby piękny zapach pomarańczy przy choince czy gorącą herbatę z miodem i cytryną, ja proponuję dziś tarte cytrynową, aby udowodnić, że cytrusy latem są równie smaczne jak i zimą i że są takie dania, które z cytrusów smakują lepiej latem niż zimą.

Składniki:

150g kruchych ciasteczek (u mnie nieco więcej 200g)

50g masła

Puszka mleka skondensowanego słodzonego

4 żółtka

Skórka z jednej cytryny

Pół szklanki soku z cytryny (ok. 3 duże owoce)

Wykonanie:

Ciasteczka kruszymy za pomocą blendera lub malaksera na piasek. Dolewamy do nich roztopione masło i mieszamy dokładnie. Wykładamy masą blachę do tarty pokrywając również brzegi.

Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 160 stopni C i podpiekamy 10minut.

Wyjmujemy i studzimy.

W tym czasie przygotowujemy masę. Żółtka ucieramy na puszystą masę, dodajemy skórkę i sok z cytryny oraz mleko, dokładnie całość miksujemy.

Wylewamy masę na schłodzony spód i pieczemy 15-20 minut w 170 stopniach C.

Długość pieczenia zależy od możliwości pieca. Zasada jest jednak jedna, masa musi być z wierzchu ścięta, może się lekko chwiać lecz musi być ścięta.

Tak przygotowane ciasto zostawiamy do ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki i chłodzimy całą noc.

Smacznego!


1 komentarz:

Dziękuję, że odwiedziłeś mojego bloga, będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz warty uwagi. Pozdrawiam. Anjax