Latem królują świeże owoce, zwłaszcza te soczyste i zaspakajające pragnienie. Mimo iż cytrusy ceni się głównie zimą za chociażby piękny zapach pomarańczy przy choince czy gorącą herbatę z miodem i cytryną, ja proponuję dziś tarte cytrynową, aby udowodnić, że cytrusy latem są równie smaczne jak i zimą i że są takie dania, które z cytrusów smakują lepiej latem niż zimą.
Składniki:
150g kruchych ciasteczek (u mnie nieco więcej 200g)
50g masła
Puszka mleka skondensowanego słodzonego
4 żółtka
Skórka z jednej cytryny
Pół szklanki soku z cytryny (ok. 3 duże owoce)
Wykonanie:
Ciasteczka kruszymy za pomocą blendera lub malaksera na piasek. Dolewamy do nich roztopione masło i mieszamy dokładnie. Wykładamy masą blachę do tarty pokrywając również brzegi.
Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 160 stopni C i podpiekamy 10minut.
Wyjmujemy i studzimy.
W tym czasie przygotowujemy masę. Żółtka ucieramy na puszystą masę, dodajemy skórkę i sok z cytryny oraz mleko, dokładnie całość miksujemy.
Wylewamy masę na schłodzony spód i pieczemy 15-20 minut w 170 stopniach C.
Długość pieczenia zależy od możliwości pieca. Zasada jest jednak jedna, masa musi być z wierzchu ścięta, może się lekko chwiać lecz musi być ścięta.
Tak przygotowane ciasto zostawiamy do ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki i chłodzimy całą noc.
Smacznego!
wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń