niedziela, 11 grudnia 2011

Piernikowe wypieki (część druga)

Dziś przedstawiam kolejne i ostateczne już wypieki piernikowe, obiecałam, że zrobię to wczoraj, ale sobota upłynęła mi pod znakiem zakupów świątecznych, na szczęście udanych. Oprócz zdjęć podaję również składniki i proporcje na idealnie biały lukier tzw frosting. Lukier ten jest dość gęsty, nadaje się do ozdób „pisanych”, ale można nim również malować większe powierzchnie, po zastygnięciu jest matowy i twardy.

Składniki:

300g cukru pudru

2 białka jaja kurzego

2-3 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:

Cukier puder i białka łączymy ze sobą za pomocą miksera, można też ręcznie, ale mikser zrobi to szybciej i dokładniej, a poza tym dzięki szybkiemu miksowaniu lukier stanie się idealnie biały i lekki. Pod koniec miksowania dodajemy sok z cytryny, który zapewni jeszcze ładniejszą biel, taka ilość soku nie jest wyczuwalna w gotowej polewie.

Taka polewa jest przydatna nie tylko w ozdabianiu pierników, ale też np. muffinek, kruchych ciasteczek.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że odwiedziłeś mojego bloga, będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz warty uwagi. Pozdrawiam. Anjax