poniedziałek, 19 grudnia 2011

Brzoskwinie w przyprawach

Jestem zwolenniczką prezentów ręcznie robionych, uwielbiam je robić, ale też i dostawać. Brzoskwinie w przyprawach są właśnie takim prezentem, takim, którym mogłabym się podzielić, ale również takim, który chętnie bym przyjęła. Jest to nie tylko idealny prezent, ale też oryginalna ozdoba na świątecznym stole, a także super dodatek do mięs np. do faszerowanego indyka czy też pyszny deser.

Składniki(na 6 słoiczków):

3 puszki brzoskwiń w syropie (nie w soku!)

Kilka sztuk kory cynamonu

Kilka gwiazdek anyżu

Goździki

Pieprz czarny w kulkach

Imbir suszony (powinien być świeży, ale nie udało mi się go dostać)

Chili w proszku lub suszone

Papryka słodka w proszku

Ocet ryżowy ( można zastąpić jabłkowym lub zwykłym)

Wykonanie:

Brzoskwinie wraz z syropem wlać do garnka, dorzucić do nich korę cynamonu(najlepiej jest ją przed wrzuceniem połamać), gwiazdki anyżu, goździki, pieprz oraz pozostałe przyprawy(po pół łyżeczki każda) i 3 łyżki octu. Jeśli używamy świeżego imbiru należy go obrać i wrzucić kilka plastrów. Taką mieszankę podgrzewamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez minutę.

Gdy mieszanka będzie jeszcze gorąca przelewamy ją do słoiczków, najpierw ostrożnie przekładamy owoce, a potem zalewamy syropem wraz z wszystkimi przyprawami jakich użyliśmy. Można do słoików powrzucać kolejną porcję goździków i pieprzu, generalnie ilość przypraw zależy od tego na jakie owoce mamy ochotę, jeśli ktoś preferuje bardziej korzenne to wrzuca więcej przypraw i analogicznie w przypadku osób, które wolą mniej ostre owoce.

Gotowe słoiczki zamykamy szczelnie i odstawiamy do wystygnięcia. Wystudzone słoiki należy przechowywać w zimnym miejscu. Jeśli ktoś ma ochotę może słoiczki ozdobić papierem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że odwiedziłeś mojego bloga, będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz warty uwagi. Pozdrawiam. Anjax