niedziela, 8 maja 2011

Murzynek z rabarbarem

Sezon na rabarbar w pełni, a ja miałam dziś wielką ochotę na brownies, a jako że nie było w domu ani kawałka czekolady, zadowoliłam się kakaowym murzynkiem. Zrobiłam wersję bardzo słodką, więc aby złagodzić tę słodycz dodałam mocno kwaśny rabarbar, który jak się okazało świetnie pasuje do kakaowego ciasta.

Składniki:

0,5 szklanki wody

1 kostka margaryny

2 szklanki cukru

4 łyżki kakao

2 szklanki mąki pszennej

4 duże jajka

Mały proszek do pieczenia (taki na 0,5kg mąki)

Rabarbar

Wykonanie:

Wodę zagotować z margaryną, gdy tłuszcz się rozpuści dodać cukier i kakao, mieszać do rozpuszczenia i połączenia się składników. Odstawić do wystygnięcia.

Rabarbar pokroić w kostkę, gdy jest młody nie trzeba obierać ze skórki.

Do ostudzonej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i żółtka, wymieszać dokładnie, dodać rabarbar, a na koniec ubitą na sztywno pianę z białek.

Całość jeszcze raz dokładnie wymieszać i wylać na blachę wcześniej wysmarowaną tłuszczem i oprószoną bułką tartą.

Piec w 180 stopniach C, 1 godzinę.

Smacznego!


czwartek, 5 maja 2011

Scones

Dziś stanęłam przed trudnym wyborem, mianowicie, czy zrobić ciasteczka z M&M’s czy może serowe grzebyczki? Wybór był bardzo trudny, więc zaczęłam przeglądać moje ulubione blogi i Komarka po prostu zabiła mnie swoim postem o scone’ach. Po prostu musiałam je zrobić, więc zrobiłam;)

Składniki(wyszło mi dokładnie 16 sztuk):

350g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

175ml kwaśnego mleka lub maślanki (ja dałam jogurt naturalny)

85g zimnego masła

3 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka cukru waniliowego (ja dałam brązowy)

Szczypta soli

Garść suszonych żurawin

Wykonanie:

Mąkę zmieszać z proszkiem, solą i cukrem. Dodać posiekane masło i rozkruszyć palcami z mąką. Dodać żurawinę oraz mleko/maślankę/jogurt i szybko wymieszać i wyrobić, im mniej wyrabiania tym bardziej puszyste bułeczki.

Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 3-4cm i wykrawać okrągłe bułeczki, ja pomogłam sobie szklanką z Ikei:).

Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem i piec ok. 15minut w 200 stopniach C do zrumienienia.

Smacznego!


środa, 4 maja 2011

Guacamole

Mówi się, że z guacamole jest tak, że kiedy spróbuje się jej po raz pierwszy to od razu można ją pokochać. W moim przypadku tak właśnie było. Polubiłam guacamole tak bardzo, że kiedy najdzie mnie na nią ochota to muszę ją zrobić.

Guacamole to salsa, czyli gęsty sos wywodzący się z Meksyku, i jak można się domyślić bywa pikantny, bądź podawany do pikantnych chipsów tzw. tortilla. Niektórzy podają guacamole w postaci mocno zmielonej papki, a inni podają lekko pogniecione, w której widoczne są większe kawałki awokado.

Składniki:

5 dojrzałych awokado (czyli miękkich bez brązowych plamek)

Pół cytryny lub limonki

1 cebula

2 pomidory

1 papryczka jalapeno (ostra odmiana)

Sól, pieprz, papryka słodka i oliwa z oliwek

Wykonanie:

Jeśli lubicie, tak jak ja, mocno zmiksowaną papkę to macie ułatwioną sytuację, bo ona wymaga mniej precyzji i mniej pracy.

Awokado obieramy i kroimy w mniejsze części, skrapiamy sokiem z cytryny bądź limonki. Pomidory, cebulę i papryczkę kroimy w mniejsze części i dorzucamy do awokado. Całość dokładnie miksujemy blenderem, można też zmielić maszynką do mięsa.

Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i odrobiną oliwy z oliwek.

Podajemy z tortillami.

Wersja mniej pognieciona wymaga precyzji, jak wcześniej wspomniałam. Awokado obieramy, przecinamy na pół i układamy w misce otworem po pestce do góry. Pozostałe warzywa kroimy w bardzo drobną kostkę, posypujemy nimi awokado, przyprawiamy i dusimy np. praską do puree każde awokado jedynie dwa razy. Na koniec wszystko mieszamy łyżką i ewentualnie jeszcze doprawiamy.

Smacznego!


wtorek, 3 maja 2011

Tarta rabarbarowa z karmelową polewą

Dawno temu obiecałam sobie, że zrobię tarte z rabarbarem, w końcu doczekałam się sezonu na to warzywo ( a może owoc?) i zrobiłam z niego pożytek w postaci pysznego, słodko-kwaśnego ciasta. Ciasta, które ma niemal same zalety. Jest łatwe w przygotowaniu, nie pochłania całego dnia do przygotowania, a efekt końcowy nie tylko pysznie smakuje, ale cieszy też oko. Nic tylko wypróbować;).

Składniki:

400g mąki pszennej

250g masła lub margaryny

100g cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 jajka

Opcjonalnie cukier wanilinowy

3 łyżki cukru dememara (jasny brązowy cukier trzcinowy)

2 łyżki cukru białego

Rabarbar ( nieobrany)

Wykonanie:

Mąkę łączymy z cukrem(100g) i proszkiem do pieczenia, dorzucamy jajka i opcjonalnie cukier wanilinowy, a na koniec siekamy w masę tłuszcz. Całość zagniatamy tworząc kulę i na 30minut wkładamy do zamrażalki.

Po tym czasie wałkujemy w kształt koła i wylepiamy formę do tarty (wcześniej formę smarujemy tłuszczem i oprószamy bułką tartą. Na środek wysypujemy nieobrany i pokrojony w kostkę rabarbar. Trudno mi określić ile go użyć, wszystko zależy od wielkości formy, ale generalnie potrzebny jest w takiej ilości aby zakryć ciasto na dnie, jeśli ktoś lubi może go być dużo z lekką górką;).

Następnie z cukru brązowego i białego sporządzamy karmel. Na suchą patelnię wysypujemy cukier i smażymy do momentu pojawienia się bąbelków, NIE WOLNO!!! karmelu mieszać łyżką tudzież innym narzędziem, można jedynie potrząsać patelnią.

Gotowy karmel wylewamy na rabarbar, następnie przykrywamy płatami ciasta( tarta może być również bez dodatkowych płatów) i posypujemy cukrem białym.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy 40-45minut.

Można podawać lekko ciepłą.

Smacznego!


poniedziałek, 2 maja 2011

Pankejki kakaowo-karmelowe ze szczyptą cynamonu

Dziś kolejna odsłona pankejków, tym razem tradycyjną recepturę nieco zmodyfikowałam i stworzyłam naleśniki o zupełnie innym smaku, przypominają małe placuszki, coś na pograniczu biszkopcików, ale mają też coś z racuszków, a ich smak pasuje bardziej do zimy niż wiosny, gdyż przypominają świąteczne pierniki.

Tak czy inaczej, każdy przepis podstawowy da się zmodyfikować pod własny gust, zupełnie tak samo jak przepis na muffiny. Zapraszam więc na pankejki.

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Opakowanie cukru wanilinowego

1 łyżeczka kakao

2 jajka

0,5l maślanki

50ml sosu karmelowego

40g rozpuszczonego masła

Wykonanie:

Składniki mokre łączymy w misce, osobno łączymy składniki suche. Na koniec miksujemy całość i gotowe. Smażymy na suchej, mocno nagrzanej patelni, z dwóch stron.

Podajemy z owocami, dżemem, miodem lub z czymkolwiek na co mamy ochotę.

Smacznego!